Avainsanat

, , , , , , , , ,

Yhduýsvaltai rajavalvonnan norsunluu- ja sarvikuonotuotteidne etsijäksi koulutettava "Viper" ja ohjaajansa XX käytävät 13-viikkoisen kurssin.

Yhdysvaltain rajavalvonnan norsunluu- ja sarvikuonotuotteiden etsijäksi koulutettava ”Viper” ja ohjaajansa Amir Lawal ovat käyneet 13-viikkoisen kurssin pätevöityäkseen uhanalaisten eläintuotteiden löytämiseen.

Norsunluun ja sarvikuonojen sarvien kysyntä maailman laittomilla markkinoilla on valtava, ja tämän seurauksena rauhoitettuja ja uhanalaisia eläimiä tapetaan huolestuttavan paljon. Syitä salametsästyksen yleisyyteen on useita. Norsunluusta ja sarvikuonojen sarvista maksetaan pimeillä markkinoilla erittäin suuria summia, ja vastapainona ovat salametsästyksestä tai salakuljetuksesta kiinni jääneiden rikoksilla saatavaan hyötyyn nähden jokseenkin olemattoman pienet sanktiot. Salametsästys ja sitä seuraavassa portaassa salakauppa ovat osa kansainvälistä rikollisuutta, jonka on helppo saada ”ruohonjuuritason tekijöitä” köyhissä oloissa elävistä kehitysmaiden asukkaista. Ongelmana on myös se, että kansainvälisessä kaupassa liikkuvia laittomia eläintuotteita on vaikea löytää tullien rutiinitarkastuksissa. Uutisissa aika ajon näyttävästi esitellyt, jopa kymmenien suurikokoisten norsunluiden takavarikoinnit peittävät taakseen sen, tosiasian, että valtaisa salakaupasta on pienimuotoista ja hajautettua, ja siksi toiminta on erittäin vaikeasti estettävissä.

Kiellettyjen eläintuotteiden valvonnassa ollaankin päätymässä samanlaiseen tehokkaaseen vastaiskuun kuin huumeiden vastaisessa taistelussa jo nyt menestyksekkäästi toimintaa: Koiria koulutetaan löytämään matkatavaroista ja rahtilähetyksistä norsunluuta tai sarvikuonon sarvia tai näistä tehtyjä tuotteita.

Yhdysvaltain riistanhoidosta ja -valvonnasta vastaava keskusvirasto, U.S. Fish and Wildlife Service on ottanut ensi askelen koirien kouluttamisessa. Liittovaltion maatalousministeriön hallinnoimassa tutkimuskeskuksessa Georgin osavaltiossa on jo 13 viikkoa kestävässä koulutuksessa neljä noutajakoiraa, jotka koulutetaan tunnistamaan ja löytämään norsunluuta ja/tai sarvikuonon sarvia sisältäviä tuotteita tai kätköjä. Koulutuskeskuksella on pitkä kokemus koirien kouluttamisessa. Yhdysvalloilla on jo koulutettuja koiria, joiden tehtävänä on havaita ja paikallistaa hedelmien ja vihannesten kasvitauteja ja tuholaisia, joita ei saa päästää ulkomaisissa lähetyksissä tulemaan Yhdysvaltain maaperälle.

Georgian Newmanin kaupungissa toimivassa koulutuskeskuksessa kurssilla olevat koirat (Viper, Butter, Lancer ja Locket) ovat uranuurtajia alallaan, mutta jos nuuskijoiden vainu osoittautuu norsunluun ja sarvikuonotuotteiden kohdalla yhtä hyväksi kuin huumevalvonnassa tai kasvitautien etsinässä, koiravalvojia koulutetaan varmasti yleiseen käyttöön (http://us.vocuspr.com/Newsroom/Query.aspx?SiteName=FWS&Entity=PRAsset&SF_PRAsset_PRAssetID_EQ=132091&XSL=PressRelease&Cache=True).

Keniassa laittoman norsunluun nuuskijat ovat tehneet merkittäviä löytöjä Mombasan satamassa.

Keniassa laittoman norsunluun nuuskijat ovat tehneet merkittäviä löytöjä Mombasan satamassa.

Idea koirien käytöstä laittoman norsunluun etsinnässä ei ole täysin uusi. Ainakin Keniassa tullin käytössä on ”norsunluunuuskijoita”, jotka tekevät valvontatyötä esimerkiksi Mombasan satamassa lentokentillä.

Keniassa koirat ovat jo onnistuneet löytämään maasta ulkomaille matkalla olleita norsunluueriä, joita ilman näiden nuuskijoiden apua ei olisi ilmeisesti milloinkaan löydetty sataman tavarakonteista  (http://www.eturbonews.com/22849/sniffer-dogs-be-deployed-mombasa-port).

Norsunluun ja sarvikuonon sarvien kysyntä ja ”maailmanmarkkinahinnat” ovat niin korkeita, että laittomuus on levinnyt salametsästyksestä myös aikaisemmin tapettujen eläinten ja eläintuotteiden varastamiseen museoista ja näyttelytiloista (Murtovarkaat veivät neljä sarvikuonon päätä Irlannin kansallismuseosta. Tiedebasaari 19.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/19).

Mainokset