Avainsanat

, , , , , , ,

Kaivostoiminta on hallitsee suuria alueiat Intiassa, mutta yritysten on noudatettava lakeja – toisin kuin eräissä muisa maissa.

Kaivostoiminta on hallitsee suuria alueiat Intiassa, mutta yritysten on noudatettava lakeja – toisin kuin eräissä muissa maissa.

Kaivosteollisuuden harjoittamisessa on ongelmia muuallakin kuin Talvivaarassa – ja suuressa maailmassa ongelmatkin ovat suuria. Tuore esimerkki saatiin maailman toiseksi väkirikkaimmasta valtiosta, yli miljardin asukkaan Intiasta, jossa maan korkein oikeus peruutti toimintalupia sekä yksityisiltä että valtion omistamilta kaivosyhtiöiltä. Taustalla on kansalaisjärjestön tekemä kantelu Karnatakan osavaltiossa toimivien kaivosten toiminnan laittomuuksista.

New Delhissä toimiva korkein oikeus antoi päätöksensä Intian lounaiskolkassa sijaitsevassa Karnatakan osavaltiossa toimivien kaivosyritysten vuokrasopimuksista. Toiminta on lopetettava kaikkiaan 49 kaivosyrityksessä, joilla on lupa harjoittaa kaivostoimintaa kolmella eri alueella (Bellary, Tumkur ja Chitradurga). Lähes kaikki kaivosyritykset ovat yksityisiä, mutta toimintalupa evättiin myös valtio-omisteiselta Mysore Mining Ltd. -yhtiöltä, uutisoi The Asian Age -lehti 20.4.2013..

Korkeimman oikeuden kolmen tuomarin tekemän päätöksen taustalla oli  kansalaisjärjestön tekemä kantelu Karnatakassa toimivien kaivosyritysten toimintojen laittomuuksista ja epäselvyyksistä. Päätös perustui korkeimman oikeuden asettaman asiantuntijakomitean lausuntoon, jossa kaivostoiminnan harjoittajat luokiteltiin kolmeen luokkaan A, B ja C. A-kategorian yritysten toiminnoissa ei ole moitittavaa, kun taas C-kategorian kaivosyritysten toiminnan  katsottiin sisältävän ”maksimaalisia laittomuuksia”.  Mukana päätöksessä oli myös rautamalmia louhiva kaivos, joka sijaitsee Karnatakan ja Andhra Pradeshin osavaltioiden rajalla, jonka tarkasta sijainnista osavaltiot kiistelevät. Toiminta keskeytetään niin pitkäksi ajaksi, että rajakiista saadaan selvitetyksi.

Karnataka

Karnataka

Kaivostoiminnan lakkautuspäätösten taustalla olevat laittomuudet olivat tapauksia, joissa kaivosyhtiöt ovat ylittäneet sallittuja louhimismääriä, myyneet rautamalmia polkuhintaan yksityisille yrityksille tai ylittäneet yritysten välisillä markkinoille säädettyjä malmimääriä.  Karnatakan kaivoskiistat ovat jatkuneet jo pitkään, ja 18.9.2012 korkein oikeus palautti aikaisemmin lakkauttamiansa toimintalupia 18 yritykselle, jotka olivat korjanneet toimintakieltoja aiheuttaneet puutteensa ja päässeet A-kategorian yrityksiksi.

Karnatakan kaivostoiminnot ovat olleet Intian korkeimman oikeuden hampaissa aikaisemminkin, ja toimenpiteet ovat ulottuneet korkeimmalle poliittiselle tasolle saakka. Korkein oikeus määräsi 11.5.2012 aloitettavaksi tutkimukset syytteistä, joiden mukaan Karnatakan entinen pääministeri B.S. Yeddyurappa olisi ottanut kaivosyhtiöiltä lahjuksia yrityksille myönnettyjä louhintalupia vastaan. Samalla oikeus määräsi selvitettäväksi  erikseen nimettyjen kaivosyritysten toimia väitetyistä lahjusten antamisista pääministerin sukulaisille.

Mainokset