Avainsanat

, , ,

”Käymme jatkuvaa asevarustelua patogeenisia bakteereita vastaan, ja valitettavasti olemme taistelussa tappiolla!”.

Antibioottien liika- ja väärinkäyttö ovat vahvistaneet monen bakteerilajin kannat niin voimakkaiksi, että ihmisen aseet mikrobeja vastaan käyvät vähiin.

Antibioottien liika- ja väärinkäyttö ovat vahvistaneet monen bakteerilajin kannat niin voimakkaiksi, että ihmisen aseet mikrobeja vastaan käyvät vähiin.

Sairaalabakteerina tunnetun, metisilliini-antibiootille vastustuskykyisen Staphylococcus aureus– bakteerin (MRSA) yleistyminen on nostanut lääkkeitä sietävät taudinaiheuttajat lähes jokapäiväisiksi uutisaiheiksi. MRSA ei ole kuitenkaan ainoa eikä välttämättä vaarallisinkaan lääkkeille vastustuskykyisistä, tauteja aiheuttavista mikrobeista. Uusimpia hälyttäviä uutisia olemme saanet esimerkiksi Intiasta ja Etelä-Afrikasta, joissa leviää kaikille tuntemillemme antibiooteille vastustuskykyinen, tuberkuloosia aiheuttava bakteeri. Vastustuskyvyn eli resistenssin kehittyminen mikrobien maailmassa on johtunut ennen kaikkea siitä, että ihmiset ovat käyttäneet antibiootteja aivan liian paljon ja usein myös väärissä kohteissa. Riski lääkkeille vastustuskykyisten mikrobien yleistymisestä on niin suuri, että vaaraa ei saa vähätellä tai unohtaa myöskään poliittisen päätöksenteon huipulla, varoittaa arvovaltainen brittiasiantuntija.

Britannian hallituksen johtava asiantuntija Sally Davies toteaa 11.3.2013 julkistetussa katsauksessaan, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit tulee nostaa kansallisen turvallisuuden uhkana samalle tasolle kuin terrorismi tai maailmanlaajuisen influenssapandemian syntyminen (Nature 14.3.2013). Englannin ylin lääketieteen alan viranhaltija esitti raportissaan kansainvälisen yhteistyön lisäämistä antibioottiresistenssiä koskevassa tutkimuksessa ja uusien lääkkeiden kehitystyössä. Bakteerit ja muut patogeeniset mikrobit muuttuvat rakenteeltaan jatkuvasti, ja näiden muutosten seurauksena yhä useammat taudinaiheuttajat ovat tulleet – ja jatkossakin tulevat, ehkä aina vain useammin ja nopeammin – vastustuskykyisiksi käyttämillemme lääkkeille. Uusia lääkkeitä ja hoitokeinoja on siksi jatkuvasti kehitettävä, mutta nykyisin tämä työ on liian hidasta ja vähäistä. Davies esittää raportissaan 17-kohtaisen ohjelman antibioottiresistenssiin liittyvien toimenpiteiden kehittämisestä.

Vertaukset terrorismin uhkaan ovat niin hätkähdyttäviä, että sekä suuren yleisön että poliitikkojen on pakko herätä lääketieteen asiantuntijoiden jo pitkään esittämään huoleen. Toimeen britit ovatkin tarttumassa, sillä lähiaikoina on odotettavissa Britannian hallituksen nimissä esitettävä, vuosille 2013–2018 ulottuva ja kaikkien hallinnonalojen yhteinen strategia antibioottiresistenssin kurissa pitämiseksi.

Mainokset