Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Tiikerien ja leijonien temppuilua ei voi enää jatkossa nähdä Britannian kiertävissä sirkuksissa.

Tiikerien ja leijonien temppuilua ei voi enää jatkossa nähdä Britannian kiertävissä sirkuksissa.

Tasapainotemppuja tekevät norsut ja leijonankesyttäjät ovat pian vain tarinoissa kerrottavaa historiaa Britanniassa.  Kuningaskunnan hallitus päätti 16.4.2013, että kiertävät sirkukset eivät saa pitää ja käyttää villieläimiä näytöksissään. Kielto astuu voimaan joulukuussa 2015. Eläinten käyttöä rajoittavaa päätöstä oli edeltänyt vuosia jatkunut julkinen keskustelu ja kiistely eläinten ja ihmisten oikeuksista.

Hallituksen ehdotuksen parlamentille esitellyt ympäristöasioista vastaava ministeri Robert Ponsonby totesi, että sirkuksilla on nyt pari vuotta aikaa muuttaa ohjelmistojaan ja etsiä nykyisin omistamilleen villieläimille kelvolliset uudet kodit (https://www.gov.uk/government/news/circus-wild-animal-ban-moves-a-step-closer)

Kansanedustajat olivat tehneet aloitteen villieläinten käytön kieltämisestä jo pari vuotta aikaisemmin, mutta tuolloin hallitus ei vielä aiheeseen tarttunut peläten laillisen elinkeinon harjoittajien vaativan korvauksia eläinten käytön rajoittamisesta. Nyt tehtyyn päätöksen olivat ministeri Ponsonbyn mukaan vaikuttamassa sekä eläinsuojelua koskevat perusteet että Britannian kansainvälinen maine humaanina sivistysvaltiona. Villieläinten käytön kieltämistä ovat ajaneet näkyvästi eläinsuojelujärjestöt niin Britanniassa kuin muulla maailmalla.

Eläinsuojelijoiden lisäksi päätöstä kiittelevät myös kaikkien eläinten hyvinvoinnista huolehtivat ammattilaiset. Muun muassa Britannian eläinlääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Peter Jones piti kieltoa ilahduttavana uutisena ja muistutti, ettei nykyaikaisessa sivistyneessä yhteiskunnassa ole oikein käyttöä luontokappaleita eläimille luonnottomissa tilanteissa vain ihmisiä viihdyttämään. Jonesin mukaan villieläinten tarpeita ei voi tyydyttää kiertävien sirkusten tarjoamissa olosuhteissa.

Britannian hallitus on jo aikaisemmin kiristänyt eläinten hyvinvointia koskevaa lainsääntöä, ja uusien säädösten nojalla kahdelle sirkukselle on määrätty villien eläinten määrän ja käytön rajoituksia. Circus Mondao ja Peter Jolly’s Circus saavat pitää vain 20 villieläintä. Näillä sirkuksilla on ohjelmissaan ainakin seeproja, kameleita, ja laamoja, joiden pitäminen ohjelmistossa on jatkossa kiellettyä. Samoilla sirkuksilla on ohjelmissaan myös hevosia, joiden ylläpitoa ja esiintymistä uudet määräykset eivät kosketa.

Kuten odottaa saattaakin, sirkuselinkeinon edunvalvontajärjestö (Classical Circus Association) on päätöksen tarpeellisuudesta aivan toista mieltä. Eläintensuojelun tavoitteet sirkuslaiset tietysti tunnustavat oikeutetuksi, mutta järjestö korostaa eläintenpidon olevan nykyisellään asianmukaista ja eläimiä kunnioittavaa. Sirkusjärjestön mukaan kiertävienkin sirkusten tarjoamissa olosuhteissa villieläimet elävät aivan yhtä hyvin kuin muissakin suljetuissa tiloissa kuten eläintarhoissa. Ympäristöministeri Ponsonby myöntää, että sirkuksissa esiintyvät villieläimet ovat olennainen osa brittiläistä kulttuuriperintöä ja että sirkukset ovat olleet monelle ihmiselle ainoa mahdollisuus nähdä eksoottisia eläimiä. Mutta eläintarhat ja tätä nykyä hyvin yleiset ja laadukkaat luontodokumentit antavat kansalaisille mahdollisuuden tutustua eläinten oloihin paljon luonnonmukaisemmissa oloissa kuin sirkuksissa, hallituksen päätöstä puolustellut ministeri muistutti.

Suomessa villieläinten viihdekäyttö sirkuksissa on kiellettyä (http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/muut-el%C3%A4insuojelukysymykset/el%C3%A4inten-viihdek%C3%A4ytt%C3%B6).

Mainokset