Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kala tulisi tuoda lapsen ruokavalioon jo ennen ensimmäistä syntymäpäivää.

Kala tulisi tuoda lapsen ruokavalioon jo ennen ensimmäistä syntymäpäivää.

Terveellisiksi tunnettujen kalaöljyjen nauttimisen tiedetään vähentävän pikkulasten allergioita, mutta aivan pienen vauvan ravinnon ja lapsen myöhempien vuosien allergiataipumusten välisiä yhteyksiä on tukittu varsin vähän. Äidinmaidon jälkeen ruokavalion monipuolistamisessa olisi tärkeää sisällyttää kalaravintoa lapsen ruokavalioon, jo hyvin varhain. Ruotsalaistutkimus osoittaa, että 1-vuotiaina kalaravintoa saaneilla lapsilla oli vähemmän allergiasairauksia tulevina kasvuvuosina kuin niillä ikätovereillaan, jotka eivät olleet nauttineet kalaöljyjä sisältävää ruokaa hyvin nuorina.

Tukholmassa toimivan maailmankuulun Karoliinisen instituutin tutkijan Jessica Magnussonin johdolla American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 10.4.2013 julkaistussa tutkimuksessa verrattiin allergiasairauksien olemassaoloa ja uusien tapausten ilmaantumista yhden vuosiluokan lapsilla yksivuotiasta aina siihen saakka, kunnes lapset täyttivät 12 vuotta. Tutkimukseen osallistui 3 285 lasta, joita seurattiin 1-, 2-, 4- 8- ja 12-vuotiaina vanhemmille suunnatuilla kyselyillä, joissa selvitettiin lasten elintapoja, kasvuympäristön ominaisuuksia sekä lapsilla havaittuja allergisia oireita tai sairauksia. Erikseen selvitettiin kalaruokien syömisen yleisyyttä vaiheessa, jossa lapset olivat 1-vuotiaita. Vanhempien antamien haastattelutietojen lisäksi lasten allergiaominaisuuksia selvitettiin veriseerumin immunoglobuliini E -vasta-aineen (IgE) määrityksillä, kun lapset olivat 8-vuotiaita.

Seurantaan osallistuneista lapsista 80 prosenttia oli syönyt kalaruokia säännöllisesti, vähintään kaksi kerta kuukaudessa ollessaan yhden vuoden ikäisiä. Kun muiden tekijöiden vaikutukset oli eliminoitu tuloksista, seurannan perusteella säännöllisesti kalaa 1-vuotiaina syöneillä oli kasvuvuosina eli 1–12 -vuoden iässä 26 prosenttia alhaisempi riski (suhteellinen riski = 0.74) sairastaa tai sairastua allergiseen nuhaan. Muista allergisista sairauksista ekseeman riski oli vastaavasti 22 prosenttia pienempi (suhteellinen riski = 0.78) kalaa 1-vuotiaina syöneillä kuin niillä vertailuryhmän ikätovereillaan, jotka eivät olleet pikkulapsina syöneet kalaruokia.

Vastaavia tuloksia saatiin aikaisemmin Göteborgissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa pikkulasten kalaruokien myönteisiä vaikutuksia seurattiin lasten 4.5 vuoden ikään saakka. Tuossa seurannassa parhaaksi vaihtoehdoksi useiden allergioiden vähentäjänä osoittautui käytäntö, jossa lapsi alkoi saada runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältäviä kalaöljyjä noin 9 kuukauden iästä lähtien (Vauvaiässä nautittu kala suojaa allergiselta nuhalta. Tiedebasaari 10.7.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/07/10).

Paitsi pikkulapsen elämän alkutaipaleen ruokavaliolla myös äidin raskauden aikaisella syömisellä on vaikutusta lapsen tulevaan allergiaherkkyyteen. Jos nainen nauttii raskauden aikana runsaasti monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja sisältävää ruokaa, syntyvällä lapsella on keskimääräistä pienempi riski allergioiden ilmaantumiseen (Äidin raskauden aikaisella ruokavaliolla suuri merkitys lapsen allergiataipumuksiin. Tiedebasaari 12.9.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/09/12).

Mainokset