Avainsanat

, , , , , , ,

Neljäs ja viides kuolonuhri Shanghaissa  

Kiinassa vain pari viikkoa sitten ensi kerran ilmaantunut, ihmiseen tarttuva lintuinfluenssan H7N9-muoto on osoittautumassa pelätyn vaaralliseksi. Ensimmäinen uutinen viruksesta antoi jo osviittaa siitä, mitä tuleman pitää. Ensimmäisessä uutisessa 1.4.2013 kerrottiin, että virusta oli todettu kolmelta henkilöltä. Ja samaan hengenvetoon todettiin näistä kahden kuolleen ja kolmannen makaavan sairaalan teho-osastolla kriittisessä tilassa. Jatko on ollut murheellinen, sillä uusia tartuntoja ja kuolemantapauksia on uutisoitu päivittäin. Sarja jatkui 4.4.2013, jolloin kello 18.58 paikallista aikaa uutistoimisto Xinhua raportoi neljännestä kuolonuhrista (”China reports 4th bird flu death”). Kyseessä oli 48-vuotias, Shanghaissa asuva mies. Myös kaksi ensimmäistä kuolonuhria olivat shanghailaisia. Tämä neljäs uhri on jatkoa sarjassa, jossa H7N9-tartunnan saanet ovat olleet läheisesti tekemisissä eläinten – ja varsinkin lintujen – kanssa. Menehtynyt mies oli ammatiltaan siipikarjan kuljettaja.

Vain kolme tuntia edellisestä H7N9-uhrin uutisesta Xinhua lähetti maailmalle tiedon viidennestä uhrista. Kello 21.50 paikallista aikaa lähetty uutinen oli lyhyt ”China reports 5th death from H7N9 bid flu”  (Kiina ilmoittaa viidennestä H7N9 -lintuinfluenssaan kuolleesta). Tämäkin kuolemantapaus raportoitiin Shanghaista. Mitään yksityiskohtia ei ensi uutisessa ole.

Maan terveydenhuollon sanotaan olevan valmiustilassa viruksen varalta. Jiangxin maakunnan pääkaupungissa viisi sairaalaa on määrätty hälytysvalmiuteen vastaanottamaan mahdollisia H7N9-potilaita, vaikka tässä maakunnassa ei ole virusta ainakaan vielä tavattu. Mutta naapurimaakunnassa Zhejiangissa sairastuneita ja yksi kuolemantapauskin on jo ollut.

H7N9 näyttää olevan paljon pahempikin kuin vain paikallinen tai yksittäistapauksiin rajoittuva ongelma. Kiinan terveysviranomaiset ja Maailman terveysjärjestö (WHO) ovat toistuvasti rauhoitelleet todeten, ettei virus näytä olevan ihmisten välillä tarttuvaa tyyppiä. Vaikka alkuperäisiä tartuntalähteitä ei tiedetäkään, yhteys eläimiin – ennen kaikkea lintuihin – näyttää hetki hetkeltä vahvemmalta. Toistaiseksi tehdyissä tarkastuksissa paikallisten siipikarjatilojen linnuista H7N9-virusta ei ole löydetty.

Mainokset