Avainsanat

, , , , , ,

Tehostettu valvonta sairaaloissa toi heti löydöksiä, kun H7N9-virusta osattiin epäillä keuhkokuumeesta

Kanat ovat vakavasti otettava kandidaatti etsittäessä syyllistä uudenlaisen lintuinfluenssaviruksen ilmantumiseen Kiinassa. Siipikarjan torikauppaa Anhuin maakunnassa, jossa H7N9-tartunnan saanut potilas on sairaalassa teho-osastolla.

Kanat ovat vakavasti otettava kandidaatti etsittäessä syyllistä uudenlaisen lintuinfluenssaviruksen ilmantumiseen Kiinassa. Siipikarjan torikauppaa Anhuin maakunnassa, jossa H7N9-tartunnan saanut potilas on sairaalassa teho-osastolla.

Kahden miehen kuoleman ja yhden naisen kriittiseen tilaan johtanut uudentyyppisen lintuinfluenssaviruksen epidemia näyttää olevan vakava. Parissa viikossa tartunnasta kahden miehen menehtymiseen johtaneita tartuntoja tunnistettiin ensi vaiheessa kolmelta henkilöltä, mutta ongelma on vakavampi. Lähes välittömästi Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Kiinan terveys- ja perhesuunnitteluministeriön määräämän tehostuneen valvonnan alettua neljä uuttaa tapausta löytyi.

Kiinan itärannikon tuntumassa sijaitsevasta Jiangsun maakunnasta raportoitiin neljä H7N9-tapausta eri kaupunkien sairaaloissa keuhkokuumepotilaina makaavista potilaista. Uudet vakavasti sairastuneet ovat kolme naista ja eläkkeellä oleva mieshenkilö, joiden H7N9-diagnoosit asiantuntijat ovat varmistaneet. Kaikki neljä potilasta olivat joutuneet korkean kuumeen takia sairaalahoitoon eri kaupungeissa pari viikkoa aikaisemmin, mutta keuhkokuumeen muututtua vakavaksi heidät oli siirretty maakunnan pääkaupungin Nanjingin sairaalan tehohoitoon.

Ensimmäisissä H7N9-tapauksissa esiin nousseet epäilykset eläimistä virustartunnan lähteenä selvitettiin myös uusissa löydöksissä. Neljästä uudesta potilasta vain yhdeltä, 45-vuotiaalta naiselta tällainen yhteys on varma. Nainen on ammatiltaan siipikarjaa käsittelevä teurastaja (The Associated Press, 2.4.2013). Eläinkontakteja on varmistettu myös uuden tyypin lintuinfluenssaan kuolleelta mieheltä ja teho-osastolla olevalta naiselta (Kiinassa ilmaantuneen uudenlaisen lintuinfluenssan lähde tuntematon, mutta uhreilla on ollut eläinkontakteja. Tiedebasaari 2.4.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/04/02).

”Jos ei etsi, ei voi löytääkään, mutta kun etsit, niin myös löydät”

Uudet löydökset ovat jo kiristäneet merkittävästi tartuntatautien valvontaa Kiinassa. Maan kaikkien sairaaloiden on ilmoitettava vakavista keuhkokuumetapauksista terveysviranomaisille välittömästi, normaalin viikoittaisen raportoinnin sijasta. Lisäksi aikeissa on tehostaa siipikarjatilojen työntekijöiden sekä muuten lintujen kanssa tekemisissä olevien henkilöiden terveydentilan valvontaa. Pääkaupunki Pekingin sairaaloille on annettu määräys tehostaa erityisesti influenssa- ja keuhkokuumepotilaiden valvontaa.

H7N9-lintuinfluensaviruksen levinneisyyttä voi vain arvailla, koska uuden tyypin taudinaiheuttajaa ei ole osattu epäillä. Mutta tartunnan saaneita ja sairastuneita löytyy varmasti vielä lisää. ”Jos ei etsi, ei voi löytääkään, mutta kun etsit, niin myös löydät”, tiivisti tilanteen Bill ja Melinda Gatesin säätiön Kiinassa toimiva edustaja, tohtori Ray Yip H7N9-epidemian nykytilannetta selostaessaan.

Mainokset