Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Aasiasta aikoinaan lähteneen ja sittemmin kautta maailman levinneen lintuinfluenssan H1N1-viruksen takia muun muassa Kiinassa teurastettiin joukkoittain siipikarjaa. Uuden H7N9-virustyypin yleisyydestä ei ole vielä minkäänlaista tietoa.

Luonnonvaraisista linnuista tuotantotiloille levinneen lintuinfluenssaviruksen takia Kiinassa on jouduttu useina vuosina teurastamaan joukkoittain siipikarjaa. Uuden H7N9-virustyypin yleisyydestä ei ole vielä minkäänlaista tietoa.

Kiinan valtiollinen terveyden ja perhesuunnittelun komitea varmisti 30.3.2013, että aikaisemmin tuntematon lintuinfluenssan muoto H7N9 on eristetty ja varmistettu kolmelta ihmiseltä, joista kaksi on jo kuollut ja yksi on edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa.

Pelättyä lintuinfluenssaa aiheuttava virus tiedetään herkästi rakenteeltaan muuntuvaksi, mikä tekee esimerkiksi rokotteiden kehittämisestä erittäin vaikeaa. Influenssaviruksesta on laskematon määrä erilaisia kantoja, joista osa tarttuu vain ihmisiin, osa eri eläinlajeihin. Vaarallisimpia ovat viruskannat, jotka voivat levitä ihmisten ja eläinten välillä – suuntaan tai toiseen. Maailmanlaajuista influenssaepidemiaa on vuosia pelätty viruksesta, joka olisi kehittynyt linnuissa, ja joka voisi tarttua eläimistä myös ihmisiin. Jos tämä virus vielä muuntautuu sellaiseksi, että tauti tarttuu myös ihmisestä toiseen, tuhoisaa epidemiaa on lähes mahdoton estää tai edes hallita, koska virusmuotoa vastaan ei ole rokotetta. Uusi pelottava uhka on taas löytynyt, tällä kertaa Kiinassa, jossa heti ensi kosketukset ovat johtaneet tartunnan saaneiden kuolemaan, kertoi uutistoimisto Xinhua 31.3.2013.

Jo menehtyneistä potilaista toinen oli 87-vuotias, Shanghaissa asunut mies, joka sai influenssatartunnan helmikuun 19. päivänä ja menehtyi maaliskuun 4. päivänä. Toinen uhri oli 27-vuotas, niin ikään shanghailainen mies, joka sai tartunnan helmikuun 27. päivänä ja menehtyi maaliskuun 10. päivänä. Kolmas uhri asuu toisaalla, Chuzhoun kaupungissa Anhuin maakunnassa. Tämä potilas on 35-vuotias nainen, joka sairastui maaliskuun 9. päivänä, ja hän on tätä kirjoitettaessa (31.3.2013) edelleen sairaalassa kriittisessä tilassa. Kaikkien kolmen oireet alkoivat samalla tavalla – ja influenssatartunnalle tyypillisesti: aluksi kuumetta, yskää, ja pian sairaus kehittyi keuhkokuumeeksi ja johti pahoihin hengitysvaikeuksiin.  29.3. Kiinan tartuntatautien tutkimus- ja torjuntaviranomaiset eristivät viruksen tartunnan saaneiden ruumiista, ja seuraavana päivänä kaikkien kolmen henkilön kantama virus varmistettiin H7N9 -tyypiksi kliinisten testien ja laboratoriokokeiden  perusteella. Toistaiseksi ei tiedetä, mistä kyseiset henkilöt olivat uudenlaisen influenssaviruksen saaneet, mutta mitään yhteyttä kolmen tunnetun tapauksen välillä ei ole. Tartunnan saaneiden henkilöiden perheenjäsenet ja muut läheisessä kontaktissa heihin olleet on testattu, eikä tutkituilla 88 henkilöllä ole todettu kyseistä, vaaralliseksi osoittautunutta virusta.

Influenssaviruksen H7N9-muotoa ei ole aikaisemmin tavattu ihmisiltä missään päin maailmaa. Tartunnan saaneiden lähipiirissä tehdyn kartoituksen perusteella kiinalaisasiantuntijat arvioivat, ettei uusi virusmuoto ei ole ainakaan helposti ihmisestä toiseen tarttuvaa tyyppiä. Mutta tilanteessa, jossa vain kolme tapausta tunnetaan, tartuntariskiä ei voida kunnolla arvioida. Uuden virustyypin ilmaantuminen on aina yllätys, jota vastaan ei ole varauduttu taistelemaan. Siksi on ymmärrettävää, että H7N9-influenssavirusta vastaan ei ole rokotetta sen paremmin Kiinassa kuin missään muuallakaan.

Uuden, ihmiseen tarttuvan lintuinfluenssaviruksen löytyminen ja osoittautuminen nopeasti kuolemanvaaralliseksi ihmisille on luonnollisesti erittäin huolestuttava uutinen. Maailma ei ole selvinnyt vielä edes edellisestä, pari vuotta sitten maailmanvalloitukselle lähteneestä lintuinfluenssan muodosta, johon on kuollut satoja tartunnan saaneita potilaita eri puolilla maailmaa. Eikä rokotetta edes tätä muotoa vastaan ole vielä vuosienkaan ponnistusten jälkeen pystytty kehittämään. Lintuinfluenssavirukset sen sijan näyttävät kehittyvän aina vain vaikeammin kurissa pidettäviksi (Vaarallista lintuinfluenssaa aiheuttava virus voi levitä tartuntakykyisenä myös tuulen mukana. Tiedebasaari 14.1.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/01/14

Mainokset