Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Yleisesti käytettävät testausmenetelmät eivät tunnista uutta bakteerimuotoa

MRSA on jo kauan sitten levinnyt pelätystä sairaalabakteerista ongelmaksi, joka koskettaa kaikkia. Yhä uusia ja vaikeammin havaittavia muotoja löytyy jatkuvasti tästä "superbakteeriksikin" nimitetystä taudinaiheuttajasta.

MRSA on jo kauan sitten levinnyt pelätystä sairaalabakteerista ongelmaksi, joka koskettaa kaikkia. Yhä uusia ja vaikeammin havaittavia muotoja löytyy jatkuvasti tästä ”superbakteeriksikin” nimitetystä taudinaiheuttajasta.

Vuosia sitten eri puolilla maailmaa ilmaantunut ja sittemmin nopeasti yleistynyt MRSA-”sairaalabakteeri” muuttuu rakenteeltaan ja leviää yhä uusina muotoina hoitolaitoksissa, karjatiloilla ja yleisesti kansalaisten keskuudessa. MRSA eli metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus -bakteeri tarttuu sekä ihmisten välillä että karjan ja ihmisten välillä. Ja tarttuminen ja leviäminen voivat tapahtua molempiin suuntiin, toisin sanoen MRSA voi tarttua karjasta ihmisiin ja ihmisistä karjaan. Ihmisissä alkujaan kehittynyt MRSA tarttui sittemmin karjaan, jossa bakteeri muutti muotoaan, ja tämä uusi muoto pystyy puolestaan tarttumaan tuotantoelämistä ihmisiin ja myös edelleen ihmisten välillä (Vaarallinen MRSA-”sairaalabakteeri” kehittyi karjassa, joka sai tuolloin vielä antibiooteilla hoidettavissa olevan bakteerimuodon ihmiseltä. Tiedebasaari 23.2.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/02/23).

Hälyttävän nopeasti muuntautuva ja jo kaikkialle maailmaan levinnyt MRSA muokkautuu jatkuvasti uudenlaisiksi muodoiksi, joita on aina vain vaikeampi torjua ja valitettavasti kaikkia uusia muotoja ei edes löydetä käytössä olevilla testausmenetelmillä. Uusin havainto on englantilaisen Cambridgen yliopiston tutkijoiden tanskalaisilta karjatiloilta eristämä ja kuvaama MRSA-tyyppi. Tarkat geenianalyysit osoittavat, että uusi muoto on syntynyt nautakarjassa ja levinnyt tuotantoeläimistä ihmisiin.

Cambridgen yliopiston Eläinlääketieteen laitoksen tutkijan Mark A. Holmesin johdolla EMBO Molecular  Medicine -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 25.3.2013 julkaistussa tutkimuksessa esitetään geeniteknologian menetelmin saadut tulokset kahdelta tanskalaiselta karjatilalta löydetystä uudenlaisesta MRSA-muodosta. Sama bakteerimuoto löydettiin sekä naudoista että tiloilla asuvista ja työskentelevistä ihmisistä. Samanaikainen löytyminen ei vielä kerro, kumpi on ollut alkuperäinen uudenlaisen MRSA-muodon kantaja, josta toinen osapuoli on vaarallisen tartunnan saanut. Alkuperän selvittämiseksi tutkijat analysoivat eroja bakteerin DNA:n hienorakenteen nukleotidien järjestyksessä, ja geenirakenteen perusteella varmistettiin, että sekä nautakarjan että ihmisten MRSA oli ehdottomasti samaa kantaa. Yhden geenin hienorakenteen perusteella Holmes ja kumppanit satoivat päätellä, että uudenlainen MRSA-tyyppi (mecC-MRSA ST130) oli kehittynyt karjasta, josta se on tarttunut ihmisiin (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/emmm.201202413/abstract).

Tanskasta löydetyn uudenlaisen MRSA-bakteerin tekee erityisen vaaralliseksi paitsi kyky levitä ihmisten a karjan välillä myös bakteerin rakenteen muuttuminen. Nykyisin käytössä olevat MRSA:n etsintä- ja määritysmenetelmät kuten polymeraasiketjureaktio (polymerase chain reaction; PCR) -analyysit eivät pysty tunnistamaan tätä uudenlaista muotoa.

Mainokset