Avainsanat

, , , , , , , ,

Yleisön edessä tapahtuva suoritus stressaa ratsastajaa enemmän kuin ratsua.

Yleisön edessä tapahtuva suoritus nostaa sydämen sykettä enemmän ratsastajalla kuin kuin ratsulla.

Sekä ratsun että ratsastajan pulssi kiihtyy ja stressihormonin eritys lisääntyy erittäin merkittävästi yleisön läsnäollessa verrattuna vastaavaan harjoitustilanteeseen.

Kaikenlainen kilpailu varsinkin yleisön edessä lisää paineita niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Kouluratsastuksessa kilpailusuorituksen fyysinen rasitus ei ole erityisen suuri verrattuna muuhun liikkumiseen, mutta niin hevonen kuin ratsastajakin reagoivat voimakkaasti jo suoritusten harjoittelussa, ja yleisön edessä tehdyn suorituksen aikana sekä sydämen lyöntitiheys että elimistön stressitilaa osoittavat hormonaaliset muutokset ovat selvästi mitattavissa.

Wienin eläinlääketieteellisen yliopiston professorin Christine Aurichin johdolla The Veterinary Record -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 4.2.2013 julkaistussa tutkimuksessa verrattiin hevosten ja niiden ratsastajien sydämen aktiivisuutta sekä stressiä osoittavan kortisoli-hormonin pitoisuutta kouluratsastustilanteessa (1) harjoittelussa ilman yleisöä sekä (2) samassa suorituksessa, mutta yleisön läsnäollessa. Sekä ratsulta että ratsastajalta mitattiin molemmissa tilanteissa sydämen lyöntitiheyttä sekä sykkeen vaihtelevuutta sekä peräkkäisten sydämenlyöntien välisen ajan vaihtelevuutta.

Elimistön stressitilaa osoittavan, syljestä mitatun kortisoli-hormonin pitoisuus sekä hevosen että ratsastajan syljessä nousi tilastollisesti erittäin merkitsevän paljon sekä harjoittelun että yleisön edessä tapahtuneen dresyyri-esiintymisen aikana verrattuna ennen toimintaa mitattuihin arvoihin. Kortisolipitoisuuksien muutokset tapahtuivat samassa rytmissä sekä ratsulla että ratsastajalla, mutta stressihormonin todelliset pitoisuudet olivat ratsastajilla noin kaksi kertaa korkeammat kuin heidän hevosillaan. Harjoitus- ja kilpailutilanne nostivat stressihormonin pitoisuutta yhtä paljon.

Sydämen lyöntitiheys nousi sekä hevosella että ratsastajalla tilastollisesti erittäin merkitsevästi sekä harjoituksen että kilpailun aikana, mutta etenkin yleisön edessä ratsastajan syke nousi huomattavasti enemmän kuin ratsulla. Ratsastajien syke nousi harjoiteltaessa ennen toimintaa mitatulta tasolta 94 lyöntiä minuutissa tasolle 118 lyöntiä minuutissa. Yleisön läsnäollessa ennen suoritusta ratsastajien syke oli keskimäärin 91 lyöntiä minuutissa, mutta kilpailusuorituksen aikana syke nousi tasolle 150 lyöntiä minuutissa.

Mainokset