Avainsanat

, , , , ,

Pablo Picasson kuuluisa teos "Red Arm Chair" on maalattu yleisellä talomaailla.

Pablo Picasson kuuluisa teos ”Punainen nojatuoli” on maalattu tavallisella talomaalilla.

Maailman kaikkien aikojen kuuluisimpiin, arvostetuimpiin – ja myös arvostelluimpiin – taidemaalareihin lukeutuva espanjalainen Pablo Picasso (1881–1973) jaksaa yllättää vielä vuosikymmeniä kuolemansa jälkeenkin. Kubismin luojaksi ja koko 1900-luvun taiteen suunnan muuttajaksi tituleerattu Picasso on käyttänyt monissa kuuluisissa teoksissaan tavallisia kotien sisustamisessa käytettyjä talomaaleja taideoksille tyypillisten öljymaalien sijasta. Epäilyjä talomaalien käytöstä Picasson töissä on esitetty vuosien varrella useinkin, mutta näyttöä ei ole ollut. Mutta uusien röntgentekniikoiden avulla epäilykset osoittautuivat tosiksi.

Yhdysvaltalaisen Argonnen National Laboratory -tutkimuslaitoksen tutkija Volker Rose ja Chicagon taideinstituutin konservaattori Francesca Casadio käyttivät Applied Physics A -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon 24.1.2013 julkaistussa selvityksessään äärimmäisien pieniin yksityiskohtiin saakka erottelevaa nanoröntgen -menetelmää kuvantaessaan taideteoksia (http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00339-012-7534-x). Tarkalla nanoröntgenillä päästään tutkimana maalausten materiaaleja alkuainemolekyylien tarkkuudella. Nanoröntgenissä Picasson tauluissa käytetyn maalin sinkkioksidin ja raudan pitoisuudet vastasivat tarkoin taiteilijan aktiiviseen työskentelyaikaan 1930-luvulla elinaikaan myynnissä olleen, kodeissa yleisesti käytetyn Ripolin-maalin koostumusta. Syitä yllättävään maalivalintaan voi vain arvailla, mutta kaksi hyvää perustetta keksii helposti. Ripolin on nopeasti kuivuva emalimaali, jonka pinnan valoa heijastavat ominaisuudet poikkeavat öljymaalien vastaavista. Ja lisäksi bulkkituotantona valmistettava ja myytävä talomaali on varmasti ollut taloudellisestikin hyvä valinta.

Maalina Ripolin oli erittäin korkealaatuista. Casadion ja Rosen analyyseissä Picasson käyttämässä, talomaaliksi todetussa, maalissa sinkkioksidissa oli epäpuhtauksina erittäin vähän rautaa ja muita metalleja kuten kadmiumia ja lyijyä. Tässä suhteessa Ripolin vastasi putkiloissa myytävien, öljymaalien koostumusta. Maalien vertailussa Ripolin-talomaali jopa ylitti kalliit putkilomaalit, joissa oli runsaasti täyteaineita ja valkoista pigmenttiä tuovia alkuaineita kuten lyijyä, titaania ja kalsiumia. Ripolinissa väriä antoi sen sijaan lähes yksinomaan korkealaatuinen, puhdas sinkkioksidi (ZnO).

Mainokset