Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Kauraa on jo opittu – ja aivan oikeutetusti – kutsumaan terveyttä vaalivaksi ja parantavaksi elintarvikkeeksi.

Kauraa on jo opittu – ja aivan oikeutetusti – kutsumaan terveyttä vaalivaksi ja parantavaksi elintarvikkeeksi.

Kokojyväviljojen terveydellisistä eduista puhutaan paljon, ja useimmat niihin uskovatkin. Kotimaisista viljoistamme erityisesti rukiin nimiin on vannottu terveyttä parantavana ja turvaavana, niin kutsuttuna funktionaalisena elintarvikkeena. Mutta todellista tehoruokaa on myös kaura, jonka hyviin etuihin kuuluu muiden erinomaisten ominaisuuksien lisäksi gluteenittomuus. Kauraa voivat syödä lähes kaikki keliakiaa sairastavat, joilta vehnän, rukiin ja ohran käyttö on ehdottomasti kielletty. Aikana, jolloin ylipainosta on tullut todellinen ongelma lähes kaikkialla ja kauran osoittautuminen muiden etujensa lisäksi myös painonhallinnan välineeksi, tutkimus kaurapitoisen ravinnon nauttimisen myönteisestä vaikutuksesta vatsan seudun rasvavarastojen pienentäjänä on mitä tervetullein. Lisäksi kauran käyttö tehostaa aineenvaihdunnassa keskeisen maksan toimintaa.

Taiwanilaisen Chung-Shan Medical University -yliopiston tutkijan Hong-Chou Changin johdolla Plant Foods for Human Nutrition -tiedelehden maaliskuun 2013 numerossa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kauran nauttimisen vaikutuksia aikuisten painon ja rasvakudosten ja maksan toiminnan muutoksiin. Iältään 18–65-vuotiaiden osallistujien painoindeksi oli 27 tai suurempi. Koeryhmä nautti päivittäin beetaglugaanipitoista kauraa sisältävää ruokaa 12 viikon ajan. Vertailuryhmän jäsenet olivat muuten vertailukelpoisia, mutta heidän ruokavaliossaan ei ollut kauralisäyksiä. Kauran terveellisyyden takeena on ainakin beetaglugaani-hiilihydraatti, joka parantaa veren rasva-arvoja estämällä niin kutsutun laatuisen kolesterolin eli LDL-kolesterolin imeytymistä. Beetaglugaani estää myös glukoosin imeytymistä ja tasapainottaa veren sokeriarvoja.

Kaurapitoisen viljatuotteiden käyttäjien kokonaispaino, painoindeksi sekä erikseen määritetty kehon rasvamäärä alenivat ja vyötärön/lantion ympärysmitan suhde pieneni.

Biokemiallisina muutoksina todettiin maksan stressitilaa osoittavien entsyymien aspartaattitransaminaasin (AST) ja erityisesti alaniinitransaminaasin (ALT) aktiivisuuksien aleneminen. Noin kolmen kuukauden kauransyönti paransi maksan toimintaa, mutta ultraäänitutkimuksessa ei havaittu sisäelimen anatomisia muutoksia.

Päivittäinen kaurapitoisten viljatuotteiden syömisestä ei havaittu mitään haittavaikutuksia. Kokeen tulosten perusteella taiwanilaistutkijat suosittelevat kaurapitoisten elintarvikkeiden ja/tai ravintolisien sisällyttämistä aineenvaihduntahäiriöiden hoitoon.

Brittiläisen Readingin yliopiston tutkijan M.L. Connollyn johdolla British Journal of Nutrition -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoitti täysjyväkaurasta valmistettujen aamiaismurojen nauttimisen parantavan veren sokeriarvoja sekä suoliston hyödyllistä mikrobiflooraa. Verrattuna muihin täysjyvätuotteisiin kaurasta valmistettuja muroja nauttineilla verestä mitattu, hiilihydraattien imeytymistä kuvaava glykemiaindeksi (eli glykeeminen indeksi) aleni.

Kauraa nauttineilla glykemiaindeksin arvo oli 40, kun kolmea muuta viljavalmistetta syöneillä arvot olivat välillä 44–47. Kauran vaikutuksella saavutettu alhaisempi glykemiaindeksi osoittaa ravinnon vähäisempää ja tasaisempaa vaikutusta verensokeriin. Kaikkia vertailussa olleita viljavalmisteita syöneillä suoliston bakteerimäärä lisääntyi, mutta kauraa nauttineilla suolistofloorassa lisääntyi etenkin myönteisesti vaikuttavien eli probioottisten Bifidobacterium -bakteerien määrä.

Kauran monien myönteisten vaikutusten ylistyksessäkin on syytä muistaa, että kaikkien kokojyväviljojen käyttö on monipuolisesti terveyttä parantavaa (Kokoviljatuotteiden syöminen vähentää diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä ja auttaa lisäksi painonhallinnassa. Tiedebasaari 16.7.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/07/16).

Mainokset