Avainsanat

, , , ,

Vehnän satotasoja ja ravinneominaisuuksia on kehitetty huomattavasti jalostuksen keinoin, mutta jyvien gluteenipitoisuudet eivät ole merkittävästi muuttuneet.

Vehnän satotasoja ja ravinneominaisuuksia on kehitetty huomattavasti jalostuksen keinoin, mutta jyvien gluteenipitoisuudet eivät ole merkittävästi muuttuneet.

Perusteellista, hankalasti toteutettavaa ja tavanomaista kalliimmaksi tulevaa ruokavaliomuutosta edellyttävän keliakia-sairauden yleistyminen viime vuosikymmeninä on eräissä arvioissa yhdistetty maatalouden muutokseen, jossa ihminen olisi jalostuksen keinoin kohottanut vehnän sisältämän gluteeni-valkuaisaineen pitoisuutta. Gluteeni tuhoaa keliakiaa sairastavan ohutsuolen sisäpinnan nukkaa, mikä heikentää ravintoaineiden imeytymistä, aiheuttaa maha- ja muita kipuja, ja vakavimpana haittana keliakia lisää muiden sairauksien kuten ruoansulatuselimistön syöpien riskiä. Gluteenia on vehnän lisäksi ohrassa ja rukiissa, ja näitä viljoja tai niistä tehtyjä tuotteita keliaakikon on vältettävä koko elinikänsä. Keliakiaan ei tunneta mitään parannus- tai lievennyskeinoa, joten täysin gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on tauta sairastaville välttämätöntä.

Keliakia on yleistynyt viime vuosikymmeniä. Julkisuudessa on esitetty arvioita, joiden mukaan keliakiaa sairastavien määrä olisi lisääntynyt nelinkertaiseksi noin puolessa vuosisadassa. Osaksi keliakiatapausten määrällistä kasvua selittää se, että sairaus osataan nykyisin tunnistaa entistä paremmin. Osansa saattaa olla myös muilla elintapojen ja ruokavalion muutoksilla. Loogisen tuntuisena selityksenä on tarjottu oletusta, jonka mukaan eniten käyttämämme viljan eli vehnän gluteenipitoisuus olisi noussut jalostuksen kautta kehitettyjen uusien viljelylajikkeiden myötä. katsaus osoittaa tuon epäilyksen vääräksi.

Yhdysvaltain maatalousministeriön tutkija Donald D. Kasarda esittää Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehden verkkopainoksessa ennakkoon julkaistussa katsausartikkelissaan vehnän gluteenipitoisuuden ja amerikkalaisten ihmisten ravinnostaan saaman gluteenin määrällisiä muutoksia 1920-luvulta nykypäivään. Ja näöissä kehityslinjoista e löydy vahvistusta oletukselle, että vehnän jyvien valkuaisainepitoisuus – ja samalla gluteeni – olisi lisääntynyt merkittävästi.

Kasardan esittämien tietojen perusteella vehnän gluteenipitoisuudessa on ollut vain hyvin vähäistä nousua 1920-luvuta nykypäivään, joten jyvien koostumuksen muutos ei selitä keliakian yleistymistä. Gluteenin kulutus on sen sijaan merkittävästi lisääntynyt. Osin tämä lisäys johtuu vehnäjauhon lisääntyneestä käytöstä. Vehnää on selvästi tunnistettavien valmisteiden kuten leivän lisäksi hyvin monissa elintarvikkeissa, joten tuoteselosteiden tarkka lukeminen on keliaakikoille tärkeää. Osansa keliakiariskin kasvuun on tietoisella elintarvikkeiden kehityksellä, sillä moniin valmisteisiin lisätään tietoisesti gluteenia tuotteiden rakenteen parantamiseksi. Gluteeni antaa esimerkiksi leivonnaisille tärkeät sitko-ominaisuudet, mutta myös moniin muihin tuotteisiin lisätään gluteenia. Yhdysvaltalaisarvion ja tilastojen mukaan ihmiset saavat ruoastaan gluteenia nyt noin 25 prosenttia enemmän kuin 1970-luvulla.

Mainokset