Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Sukupuolijakauman vinoutuma edelleen maailman suurin

Poikien ylivalta tyttöihin verrattuna on Kiinassa suurempi kuin missään muualla.

Poikien ylivalta tyttöihin verrattuna on Kiinassa suurempi kuin missään muualla.

Yhden lapsen politiikastaan tunnettava, yli 1.3 miljardin asukkaan Kiina on surullisen kuuluisa myös siitä, että jättivaltion uusista kansalaisista poikien osuus tyttöihin verrattuna on suurempi kuin missään muualla maailmassa. Tietoinen – ja varsinkin ultraäänitutkimuksen yleistymisen jälkeen yleistynyt – tyttösikiöiden abortointi on johtanut väestörakenteen erittäin vakavaan vinoutumiseen (Kiinan väestössä sukupuolijakauman vääristymä suurempi kuin missään muualla. Tiedebasaari 11.8.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/08/11

Vuonna 2012 syntyneessä ikäluokassa poikien ylivalta oli hieman edellisvuotista pienempi, mutta epäsuhta on yhä dramaattisen suuri, raportoi uutistoimisto Xinhua 22.1.2013 Kiinan valtiollisen tilastolaitoksen julkaisemista uusimmista tiedoista. Vuonna 2012 Kiinassa syntyneistä vauvoista 100 tyttöä kohti syntyi 117.7 poikaa. Vuotta aikaisemmin poikien osuus oli vain hieman – 0.08 poikaa sataa tyttöä kohti – suurempi kuin uusimmassa tilastossa.

Poikia syntyy kaikkialla hieman tyttöjä enemmän. Luonnollisena suhteena pidetään yleensä 106 poikaa sataa tyttöä kohti. Kiinalaisten väestötieteilijöiden mukaan suhteen tulisi olla välillä 103–107 poikaa sataa tyttöä kohti, ja tällaiseen sukupuolijakaumaan kohti jättivaltion tulee viranomaisten mukaan pyrkiä.

Poikia jo pitkään suosineen perhepolitiikan seurauksena Kiinan väestössä miesten a naisten suhde on pahoin vinoutunut, mikä on jo vakava yhteiskunnallinen ongelma muun muassa siksi, etteivät nuoret miehet löydä puolisoa. Ongelma on tiedostettu, ja valikoivan abortoinnin laillisen kieltämisen ohella perhepolitiikkaa on muutettu. Ensin maaseudulla ja sittemmin myös kaupungeissa lievennetty yhden lapsen politikka on vähentänyt laittomia abortteja. Pahimmillaan poikien tietoinen suosiminen oli vuonna 2008, jolloin ikäluokassa sataa tyttöä kohti syntyi peräti 120.56 poikaa.

Mainokset