Avainsanat

, , , , , , ,

Kurkuma on itämaisessa ruokavaliossa päivittäin käytettävä mauste, jolla on monia terveyttä edistäviä ja turvaavia vaikutuksia.

Jo tuhansia vuosia varsinkin Aasiassa mausteena ja parantavana rohdoksena käytetty kurkumiini – kirkkaan keltaisesta väristään tuttu curry-mausteiden aineosa – on osoittanut tehonsa myös syöpäsairauksien hoidossa ja mahdollisesti myös ennaltaehkäisyssä. Saksalaistutkijat ovat osoittaneet jo aikaisemmin, että tämä  kurkuma-kasvin tehoaine esti eläinkokeissa naaraiden rintasyöpäkasvaimia muodostamasta tautie kehossa levittäviä etäispesäkkeitä. Uusissa selvityksissä vastaava ominaisuus on todettu myös miesten yleisimmän syöpämuodon, eturauhassyövän leviämisessä.

Ludwig-Maximilians-Universität –yliopiston tutkijan Beatrice Bachmeierin johdolla julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kurkumiinin vaikuusta kehon tulehdustiloihin ratkaisevasti vaikuttavien  sytokiini-proteiinien CXCL1 ja CXCL2 syntyyn. Syöpäkasvainten ja niiden kehittäminen ja muualla elimistöön lähettämien etäispesäkkeiden muodostumiseen liittyy voimakkaita tulehdustiloja. Bachmeier ja kumppanit ovat jo aikaisemmin osoittaneet, että syöpäkasvaimet ja etäispesäkkeet tuottavat tulehduksia aiheuttavia ja voimistavia sytokiini-proteiineja.

Uudessa tutkimuksessa selvitettiin kurkumiinin kykyä estää tulehduksia aiheuttavien  ja voimistavien sytokiinien muodostumista. Hiirikokeissa osoitettiin vakuuttavasti, että syöpää sairastuvien eläimille annetun kurkumiinin pitoisuuden nousu vähensi suorassa suhteessa tulehduksia voimistavien sytokiinien synteesiä sekä syöpäkasvainten lähettämien etäispesäkkeiden muodostumista. Suhde oli lineaarinen eli etäispesäkkeiden väheneminen oli sitä tehokampaa, mitä enemmän kurkumiinia koe-eläimet saivat. Kurkumiinin myönteinen vaikutus etäispesäkkeiden muodostumisen estäjänä havaittiin eri kokeissa sekä rintasyöpää että eturauhassyöpää sairastaneilla koe-elämillä.

Eläinkokeiden tulokset ovat erittäin lupaavia ja osoittavat kurkumiinin mahdollisuuksia rinta- ja eturauhassyöpien sekä niiden metastaasien kehittymisen estäjänä. Tulokset vaativat vielä paljon lisätutkimuksia, eikä kasviperäinen luonnontuote sellaisenaan syrjäytä käytössä olevia lääke- ja muita hoitoja, Bachmeier ja kumppanit muistuttavat. Kaikki luonnontuotteet eivät ole suinkaan turvallisia nautittaviksi, mutta kurkumiinin nauttimisella ruoan maustamisessa tai terveydenhuollossa ei pitäisi olla ongelmia tai mitään pelättävää. Yhdistettä, joka Intiassa tunnetaan nimellä Pyhä pulveri – on vuosisatojen tai .tuhansien perinteet. Ja ihmisen elimistön tiedetään sietävän hyvin suuriakin kurkumiinimääriä. Testien mukaan jopa 8 gramman päivittäiset annokset ovat olleet täysin turvallisia ja haitattomia.

Mainokset