Avainsanat

, , , , , , ,

Mustikan väriaineet tunnustetaan terveysvaikutteisiksi yhdisteiksi.

Marjoja on viime vuosina mainostettu terveyttä edistävinä, funktionaalisina elintarvikkeina, joilla on monenlaisia sairastumista estäviä tai parantavia vaikutuksia. Marjojen tehon lähteeksi on oletettu ja osin myös osoitettu runsaat flavonoidiyhdisteet, joilla on solujen haitallisia hapetusreaktioita estäviä eli antioksidanttivaikutuksia. Elimistössä marjojen fenoliyhdisteiden vaikutusta heikentää kuitenkin yhdisteiden nopea hajoaminen ruoansulutuskanavassa, ja tällä perusteella marjojen terveysvaikutusten taustalta onkin epäilty olevan enemmän muita kuin antioksidanttisia vaikutuksia. Marjojen antioksidanteista yleisimpiä bioaktiivisia yhdisteitä ovat flavonoideihin kuuluvat antosyaanit, jotka ovat kasveissa etenkin sinisiä, violetteja ja punaisia värisävyjä antavia pigmenttejä. Vaikka kasviravinnon – myös marjojen – terveysvaikutteisista yhdisteistä suuri osa muuttuu nopeasti toimintakyvyttömäksi, jäljelle jäävät antosyaanit vaikuttavat erittäin tehokkaasti solujen sisällä, osoittaa mustikoiden yhdisteitä selvittänyt slovenialaistutkimus.

Ljubljanan yliopiston Ravitsemustieteen ja teknologian laitoksen tutkijan Spela Moze-Bornsekin johdolla Food Chemistry -tiedelehdessä 15.10.2012 ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin mustikan (Vaccinium myrtillus) ja viljellyn pensasmustikan (Vaccinium corymbosum) antosyaaniyhdisteiden vaikutusta nisäkässoluissa. Kokeessa antosyaanien antioksidanttivaikutusta mitattiin eristetyissä ihmisen suolisto- ja maksasyöpien sekä verenkiertoelimistön epiteelisolujen sekä rotan verisuonen solujen sisällä.

Tutkimus osoitti, että mustikoiden ja pensasmustikoiden antosyaani-yhdisteet vaikuttavat nisäkässolujen sisällä antioksidanttisesti jo niinkin pienenä pitoisuutena kuin yksi mikrogramma litrassa (1 ųg/l). Mikrogramma on gramman miljoonasosa.

Marjojen bioaktiivisten yhdisteiden koostumuksesta sekä erittäin monipuolisista terveydellisistä vaikutuksista kertoo Sitran julkaisema, ravitsemusasiantuntijoiden dosentti Riitta Törrösen ja dosentti Essi Sarkkisen johdolla laadittu 65-sivuinen katsaus Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia (http://www.sitra.fi/julkaisut/muut/marjat.pdf). Antosyaanit ovat mustikan tärkein flavonoidiyhdisteiden ryhmä. Mustikalla antosyaaneja voi olla jopa yli 500 milligrammaa sadassa grammassa marjoja. Amerikkalaisessa, viljellyssä pensasmustikassa antosyaanipitoisuus on alle puolet tästä määrästä.

Marjoissa runsaina esiintyviä antosyaaniyhdisteitä käytetään yleisesti myös elintarvikeväreinä, jolloin niiden käyttö ilmaistaan pakkausmerkinnöissä koodimerkinnällä E163.

Mainokset