Avainsanat

, , , , , , ,

Järjestöjen kampanjat ja yksittäisten kansalaisten näyttävästi uutisoidut protestit ovat vaikuttaneet yleiseen mielipiteeseen, joka on kääntynyt yhä enemmän eläinkokeita vastaan.

Elävillä eläimillä tehtävät kokeeet ovat välttämättömiä monissa lääketieteellisissä ja lääkkeiden kehittämistarkoituksissa, mutta kosmetiikan ja muiden kemikaalien kehittelyssä eläinten uhraaminen tuntuu usein turhalta ja julmalta. Vaihtoehtoja elävien eläinten käyttöön olisi useimmissa käyttökohteissa. Muun muassa lääketieteen ja eläinfysiologian koulutuksessa eläviä eläimiä on korvattu hyvällä menestyksellä siirtymällä video-opetukseen. Varsinaisissa koetilanteissa kokonaisia eläviä eläimiä voidaan usein korvata käyttämällä eristettyjä, yksittäisiä soluja tai soluviljelmiä. Kansainvälisesti eläinkokeet ovat joutuneet paitsi kuluttaja- ja eläinsuojelujärjestöjen myös järjestäytymättömien kansalaisjoukkojen epäsuosioon. Eläinkokeita tehdään silti- juhlapuheissa annetuista vakuutuksista ja kansalaismielipiteistä huolimatta  – jatkuvasti erittäin paljon, ja jopa aikaisempaa enemmän (Eläinkokeita tehdään Britanniassa yhä enemmän. Tiedebasaari 30.7.2012: https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/07/30).

Britannian eläinsuojelu- ja kansalaisjärjestöt ovat jo pitkään olleet kansainvälisessä eturintamassa eläinkokeiden vastaisessa kampanjoinnissa, ja näyttävä julkisuus onkin vaikuttanut yleisen mielipiteeseen. Saarivaltakunnan hallituksen tilaamassa ja Ipsos MORI -tutkimuslaitoksen toteuttamassa kyselytutkimuksessa yli kolmasosa briteistä – tarkalleen 37 prosenttia – ilmoittivat olevansa eläinkokeiden vastustajia. Elävien eläinten käyttöä lääketieteellisessä tutkimuksessa vastustavien brittien määrä ja osuus koko kansasta on tasaisesti lisääntynyt viime vuosina. Vuonna 2006 tehdyssä vastaavassa kyselyssä 29 prosenttia briteistä kuvasivat itseään eläinkokeiden vastustajiksi, ja vuoden 2010 kyselyssä vastustajien osuus oli 35 prosenttia vastaajista. Korkeimmillaan eläinkokeiden vastustus on Britanniassa ollut kymmenen vuotta sitten, sillä vuoden 2002 kyselyssä elävillä eläimillä tehtävä kokeita ilmoitti vastustavansa 39 prosenttia briteistä (http://www.understandinganimalresearch.org.uk/assets/document/797785A1-AA27-182B-12999EF2AEC75F46/ipsos-mori-poll-view.pdf).

Eräissä maissa on jo havahduttu yleiseen paineeseen ja eläinkokeiden käyttöä on merkittävästi rajoitettu (Intia kieltää eläinkokeet opetuksessa ja valtaosassa tutkimuskäyttöä; Tiedebasaari 4.5.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/05/04).

Mainokset