Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Television äärellä vietetty aika lisää merkittävästi lihomisriskiä, vaikka nuori liikkuisi muina aikoina runsaastikin.

Television katselu ja tietokoneruudun ääressä vietetty aika ja aktiivinen, liikunnallinen elämäntapa asetetaan usein vastakkaisiksi käyttäytymistavoiksi varsinkin nuorilla. Tästä asetelmasta lähdetään usein etsimään myös syyllisiä vallalla olevaan ”lihomisepidemiaan”, joka on levinnyt ja voimistunut huolestuttavasti kaikkialla maailmassa. Liikunnallisesti passiivinen elämäntapa johtaa helposti ylipainoon, pahimmillaan terveyttä uhkaavaan liikalihavuuteen. Liikunta on terveellisen ruokavalion ohella paras keino painonhallinnassa. Mutta liikuntakaan ei voi kokonaan poistaa lihomisvaaraa, jos lapset tai nuoret viettävät paljon aikaa televisioruudun äärellä.

Espanjalaisen Zaragozan yliopiston tutkijan J.P. Rey-Lópezin johdolla Pediatric Obesity –tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa verrattiin kaikkiaan 10 eri maasta kotoisin olevan 2 200 nuoren liikunta-aktiivisuuden, television katselun kokonaismäärän, tv-katselun ruokailujen aikana, makuuhuoneessa olevan television yleisyyden sekä kehon painon välisiä suhteita.

Tuloksissa, joissa fyysisesti rasittavan liikunnan vaikutus oli huomioitu, makuuhuoneessa oleva televisio lisäsi lihavuusriskiä 33 prosentilla (suhteellinen riski 1.33). Jos tv-katseluun käytettiin arkipäivisin yli neljä tuntia, ylipainon riski lisääntyi 30 prosentilla. Päivittäinen television katselu ruokailun aikana lisäsi lihomisriskiä 18 prosentilla, ja tytöillä viikonloppuina harrastettava vähintään kahden tunnin tv-katselu lisäsi lihavuusriskiä 68 prosentilla. Vaarallisimmaksi ylipainon muodoksi luokiteltavan vatsan/vyötärön liikalihavuuden riski lisääntyi merkittävästi niillä tytöillä ja pojilla, joilla oli televisio makuuhuoneessaan.  

Eri maissa ja erilaissa kulttuureissa kerätyt tulokset vahvistavat, että runsas television katselu on lihomisriskin lisääjä riippumatta lapsen tai nuoren liikunnallisesta aktiivisuudesta. Kansainvälisen asiantuntijaryhmän suositus kaikille vanhemmille on, että televisiota ei tulisi katsoa koskaan ruokailujen aikana, eikä lapsilla tai nuorilla pitäisi olla tv-vastaanottimia huoneissaan.

Mainokset