Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Kuolleiden nautojen ruhoista saadut tulehduslääkkeet koituvat korppikotkien kohtaloksi.

Lääke yleinen ihmisten hoidossa, karjalle nykyisin kielletty Intiassa

Suurikokoisten, haaskojen syönnillä ravintonsa hankkivien korppikotkien kannat ovat romahtaneet Kaakkois-Aasiassa hyvin nopeasti ja hälyttävän voimakkaasti. Jo muutaman vuoden takaisissa tilastoissa todettiin, että Pakistanin ja Intian korppikotkien määrät ovat pudonneet kymmenesosaan vuosikymmenien takaiseen, luonnolliseen kantaan verrattuna. Uusin, Bombayn luonnonhistoriallisen yhdistyksen julkistamien seurantatietojen eto Intian korppikotkien tilasta on jo lähellä paikallisen sukupuuttoon kuolemista. Verrattuna 1990-luvun puolivälin lintukantaan Intian korppikotkien määrä on romahtanut 99 prosentilla, uutisoi The Times of India -lehti 14.10.2012. Pääsyy haaskansyöjälintujen romahdukseen on karjalle annetut diklofenaakki-tulehduslääkkeet, joita linnut saavat maastoon ja laitumille kuolleiden eläinten ruhoja syödessään. Nisäkkäille tarkoitettu – myös ihmisten lääkityksessä Suomessakin paljon käytettävä – tulehduskipulääke on tuhoisaa linnuille. Lintujen kuolemisen syynä ovat tulehduslääkkeen aiheuttamat munuaisten vauriot.

Lääkkeen vaarallisuus linnuille havaittiin jo vuosia sitten, ja luonnonhistoriallisen yhdistyksen ja muiden järjestöjen aloitteen jälkeen diklofenaakkia tehoaineenaan sisältävien valmisteiden käyttö karjan lääkitykseen kiellettiin Intiassa jo vuonna 2006. Mutta tehokkaaksi havaittua lääkettä  on käytetty jatkuvasti.  Valmisteet ovat vain vaihtuneet, ja tätä nykyä karjalle tarjotaan ihmisille tarkoitettuja diklofenaakki-lääkkeitä.  Kieltojen ja tiedotuskampanjoiden ansiosta vaaralliseksi todistetun lääkkeen käyttö on vähentynyt, mutta muut tulehduslääkkeet kuten ketoprofeenia sisältävät valmisteet ovat osoittautuneet myös linnuille vaarallisiksi.

Korppikotkien tulevaisuutta pyritään turvaamaan tarhaamalla lintuja suojelujärjestöjen ja Intian hallituksen johdolla ylläpidettävissä hoitoloissa. Meneillään olevan ohjelman tavoitteena on saada vankeudessa pidetyistä linnuista ja niiden jälkeläisistä 600 paria vapautettaviksi luontoon

Mainokset