Avainsanat

, , , , ,

Presidentti Barack Obama suosii ja kehuu uusiutuvien energianlähteiden käyttöä armeijan toiminnassa. Jatkossa suuren osan Yhdysvaltain armeijan käyttämästä sähköstä tulisi olla itse tuotettua.

Omavaraisuus ja turvallisuus avainasemassa

Yhdysvallat on kaikkien muiden maiden kanssa samassa veneessä maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen, uusiutumattomien energianlähteiden ehtymisen ja tuontipolttoaineiden kalleuden aiheuttamissa vaikeuksissa. Armeija on amerikkalaisessa yhteiskunnassa todella suuri toimija, ja puolustusvoimien energiankulutuskin on ymmärrettävästi hyvin suuri. Tätä nykyä armeijan käyttämä energia tulee käytännöllisesti katsoen puolustusvoiman ulkopuolelta – ja huolestuttavan suuri osa myös ulkomailta. Kotimaiseen, uusiutuvaan ja saasteettomaan energiantuotantoon pyrkiminen on siten sekä ilmasto-, energia- että kauppapolitiikkaa. Presidentti Barack Obaman hallinto esittikin 6.8.2012, että hyvin laajoja puolustusvoimain hallussa olevia alueita annetaan uusiutuvan energiantuotannon piirissä toimivien yritysten käyttöön.

Liittovaltion puolustusministeriön ja sisäministeriön yhteisellä päätöksellä nykyisten varuskuntien ja muiden armeijan hallussa olevien maiden läheisyydestä irrotetaan alueita tuuli-, aurinko, biomassa- ja maalämpöenergiaa tuottavien laitosten rakennuspaikoiksi, kertoi Chemical & Engineering News -ammattilehti 13.8.2013. Puolustushallinnon johdon, Pentagonin tavoitteena on etupäässä lisätä armeijan tarvitseman energian omavaraisuutta, mutta myös kustannuksia voidaan leikata omalla tai lähipiirin tuotannolla. Tätä nykyä Pentagonin hallinnassa olevien laitosten ja muiden yksiköiden vuotuiset energialaskut nousevat neljään miljardin dollariin (noin 3.2 miljardiin euroon) vuodessa.

Puolustusministeri Leon E. Panetta korosti päätöksen uusiutuvien energianlähteiden kehittämisestä lisäävän kansallista turvallisuutta, ja lisäksi muutos on hyväksi ympäristölle ja taloudelle.

Kaikkien Yhdysvaltain asevoimien haarojen tulee sitoutua rakentamaan hallintaansa vähintään yhden gigawatin (1 GW) tehoiset uusiutuvia lähteitä käyttävät voimalat vuoteen 2025 mennessä.

Kiinalaisyritys ei saa rakentaa tuulipuistoa armeijan naapuriin

Kattavasta ja kunnianhimoisesta uusiutuvan energian ohjelmasta huolimatta kuka tahansa ei pääse rakentamaan voimaloita Yhdysvaltain armeijan naapuriin. Presidentti Barack Obama ilmoitti 29.9.2012, että kiinalaiselle yritykselle ei myönnetä sen hakemaa lupaa rakentaa tuulivoimaloita Yhdysvaltain armeijan tukikohdan läheisyyteen. Kiinalaisyrityksen tavoitteena oli rakentaa  neljä tuulivoimapuistoa Oregonin osavaltiossa, lähelle Yhdysvaltain merivoimien harjoitustukikohtaa. Kiellon perusteeksi Obama selitti hankkeen aiheuttamaa vaaraa Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle.

Mainokset