Avainsanat

, , , ,

Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet vaivaavat yllättävän monia eurooppalaisia nuoria.

Meistä suomalaisista saattaa tuntua vaikealta ymmärtää, että maanosassamme elää tätä nykyä kymmeniä miljoonia kansalaisia, joiden lukutaito on hyvin heikko tai täysin olematon. Uusimman arvion  mukaan joka viides alle 15-vuotias sekä 75 miljoonaa aikuista eurooppalaista luokitellaan heikosti luku- ja  kirjoitustaitoisiksi, toteaa Euroopan komissiossa kasvatuksesta, kulttuuri- ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou.

Korkean tason asiantuntijaryhmän raportti eurooppalaisesta lukutaidottomuudesta osoittaa myös selkeää sukupuolten välistä eriarvoisuutta. Lukutaidottomia tai heikosti luku- ja kirjoitustaitoisia on eurooppalaisista tytöistä 13.3 prosenttia ja pojista 26.6 prosenttia. Suurimmillaan tyttöjen ja poikien lukutaidon välinen ero on Bulgariassa, Liettuassa ja Maltalla.  EU:n opetusministerien asettaman tavoitteen mukaan lukutaidottomien tai  heikosti lukutaitoisten alle 15-vuotiaiden eurooppalaisten osuus koko väestöstä tulee pudottaa nykyisestä 20 prosentista korkeintaan 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Lukutaidottomuus nousi hälyttävänä esiin, kun Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö (OECD) julkaisi vuonna 2009 raportin, jonka mukaan joka viidennellä alle 15-vuotialla eurooppalaisella lapsella ja nuorella on vaikeuksia selviytyä lukemisesta. EU:n oma, vuoden 2012 raportti tukee näitä hälyttäviä tietoja lukutaidon heiveröisyydestä.  EU:n uusi lukutaidottomuuden vähentämiseen tähtäävä ohjelma, jonka on valmistellut laaja kansainvälinen työryhmä (http://www.euractiv.com/culture), julkistettiin 6.9.2012. Korkean tason asiantuntijaryhmää johtanut Alankomaiden prinsessa Laurentinen kuvaa lukutaidottomuusraporttia herätyshuudoksi kriisissä, joka koskettaa jokaista valtiota Euroopassa.

Opetusministereille yksityisopetusta Nobel-voittajalta

Euroopan unionin jäsenmaiden opetusministerit saavat korkean tason opetusta koulutuksen ja talouden yhteiskunnallisista kytköksistä Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa 4–5.10.2012  järjestettävässä kokouksessa.

Kypros on kokouksen ajankohtaan EU:n puheenjohtajavaltio, ja tämän innoittamana kokoukseen on pyydetty vieraaksi  taloustieteilijä Christoforos Pissarides, kertoi European Voice -lehti 27.9.2012.  Alunperin Kyprokselta kotoisin oleva mutta tätä nykyä Britanniassa vaikuttava Pissarides palkittiin vuonna 2010 taloustieteen Nobel-palkinnolla. Nikosian kokouksessa Pissarides puhuu opetusministereille koulutuksen taloudellisista vaikutuksista.

Nobel-voittajan esitys luo perustan kokoukselle, jonka teemana on koulutuksen mahdollisuudet EU:n vuoteen 2020 ulottuvassa kasvustrategiassa. Kokousta valmistelevat lähteet toivovat, että maineikkaan esitelmöitsijän sanoilla on vaikutusta myös kamppailuissa, joita ministerit joutuvat käymään kotimaissaan opetus- ja koulutussektorin määrärahoista valtioiden budjeteissa. Kokouksessa kunkin ministerin on määrä esitellä kansallisia, hyviksi ja kustannustehokkaiksi osoittautuneita koulutuspoliittisia ratkaisuja.

Mainokset