Avainsanat

, ,

Perustuksiltaan vaurioituneen Colosseumin suurin nykyhetken uhka on monumenttia kiertävä, erittäin vilkas liikenne.

Maailman tunnetuimpiin kulttuurimonumentteihin ja turistinähtävyyksiin lukeutuva Rooman Colosseum on vajonnut. Amfiteatterin eteläreuna on noin 40 senttimetriä alempana kuin vastakkainen pohjoisreuna. Paljain silmin raunioita tarkkaileva turisti ei pysty kallistumaa paljain silmin näkemään, mutta asiantuntijat ovat huolissaan mahdollisuudesta, että vajoaminen jatkuisi. Huolen taustalla on Italian toisen kuuluisan maamerkin, Pisan kaltevan tornin sulkeminen, koska kallistumisen pelättiin johtavan koko tornin sortumiseen. Vuonna 2001 Pisan tornia avattiin vuosikymmenen kestäneen restauroinnin jälkeen perusteiltaan vahvistettuna – mutta toki edelleen kaltevana.

Noin 2000 vuotta vanhan monumentin johtaja Rossella Rea on pyytänyt La Sapienzan yliopiston sekä  geologisen tutkimuslaitoksen IGAG:n asiantuntijoita arvioimaan, onko Colloseumin vajoaminen edelleen mahdollista tai todennäköistä, kertoi The Guardian Weekly lehti 10.8.2012. Arviointityöhön varataan noin vuoden tutkimusaika.

Ongelman ratkaisua on jo lähdetty hakemaan selvittämällä Colosseumia ympäröivien katujen vilkkaan autoliikenteen aiheuttaman tärinän mahdollisia vaikutuksia monumenttiin. La Sapienzan yliopiston rakennusteknologian professori Goirgio Monti arvioi, että Colosseumin perustuksena oleva, soikion muotoisessa ja 13 metrin paksuisessa, betonista valetussa rakenteessa voi olla halkeamia.

Colosseum on antiikin aikainen amfiteatteri, jonka kuuluisin käyttötarkoitus olivat gladiaattorien veriset taistelut. Tätä nykyä amfiteatteri on Rooman tärkeimpiä nähtävyyksiä, johon miljoonat turistit tutustuvat vuosittain.

Italian hallitus ilmoitti 1.8.2012, että Colosseumin seuranta- ja vahvistustyöhön varataan 25 miljoonan euron määräraha. Noin 2000 vuoden käistä amfiteatteria joudutaan korjaamaan ja vahvistamaan jatkuvasti käynnissä olevilla restauroinneilla, mutta nyt edessä näyttää olevan tavallista isompi operaatio. Hallituksen edustajat lupaavat, että korjausten jälkeen Colosseumissa saadaan turisteillekin vapaasti esiteltäviksi noin 25 prosenttia enemmän monumentin tiloista kuin mihin nykyisin voidaan vieraita päästää.

Mainokset