Avainsanat

, , ,

Valtion enätyksellisestä talouskasvusta huolimatta köyhyys on edelleen suuri ongelma Kiinassa, etenkin maaseudulla. Yhteiskunnan tuki heikoimmassa asemassa oleville lisääntyy kuitenkin jatkuvasti.

Köyhyyden kriteerinä olevan tulotason erot yli kaksinkertaisiksi

Taloudelliset erot jättivaltio Kiinan eri osissa ovat valtavat, ja yhteiskunta myös myöntää tämän eriarvoisuuden. Yhteiskunnan tukiin vaikuttava virallinen köyhyysraja on valtakunnallisesti vuonna 2011 vahvistettu 2 300 juanin (noin 280 euron) vuositulo. Tuolloin rajan korotus oli vallankumouksellisen suuri, sillä vuoden 2009 köyhyysrajaa korotettiin peräti 92 prosentilla . Mutta tämäkään ei enää tee oikeutta varsinkaan jättivaltion itäisissä, teollistuneissa ja nopeasti vaurastuneissa maakunnissa. Näille rikkaimmille alueille onkin hallinnollisin päätöksin säädetty muuta maata korkeammat köyhyyden määrittelyrajat., jollaiset on vahvistettu jo 17 maakuntaa, kertoo China Today –lehti syyskuun 2012 numerossaan. Vauraimmista alueista, ovat esimerkkeinä Zhejiangin provinssi, jossa köyhyysraja nostettiin 4 600 juaniin (noin 580 euroa), Jiangsun provinssi, jossa köyhyysraja on nyt 4 000 juania (noin 485 euroa) sekä Liaoningin provinssi, jossa rajaksi on säädetty 3 200 juania (noin 390 euroa).

Paikallisilla aluehallinnoilla on oikeus yhteiskunnan yleisten normien puitteissa säätää köyhyysrajat omien alueidensa nykytilanteen mukaisiksi. Sekä yhteiskunnan yleinen tuki että yksityisten kansalaisten ja yhteisöjen tuki vähempiosaisille on Kiinassa merkittävästi lisääntynyt viime vuosina. Jättivaltion keskushallinto varasi niin kutsuttuna korvamerkittynä rahoituksena köyhien avustamiseen vuonna 2011 yhteensä 27 miljardia juania (noin 3.3 miljardia euroa), ja vuoden 2012 avustussumman on määrä nousta 33 miljardiin juaniin (noin 4 miljardiin euroon), valtiollisen köyhyyden vastaisen neuvoston varapuheenjohtaja Zheng Wenkai kertoo lehden uutiskatsauksessa.

Maailmanlaajuisessa vertailussa poikkeuksellisessa – lähes ainutlaatuisessa – taloudellisessa kasvussa olevassa Kiinassa valtava määrä kansalaisia elää jatkuvasti köyhyydessä. Virallisesti ainakin joka kymmenes kiinalainen elää virallisen köyhyysrajan alapuolella (Kiina nostaa köyhyysrajaa kansainvälisesti noudatetulle tasolle. Tiedebasaari 13.1.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/01/13).

Mainokset