Avainsanat

, , , , , , , ,

Ihmisten läheisyydessä suojelualueilla ja eläinhoitoloissa eläneet simpanssit voivat siirtää vaarallisia taudinaiheuttajia muihin eläimiin ja ihmisiin.

Luonnonvaraisilla apinoilla löydetty vain yhdeltä yksilöltä

Jopa hengenvaarallinen, vahvimmillekin tunnetuille antibioottilääkkeille vastustuskykyinen, sairaalabakteerina tunnetuksi tullut Staphylococcus aureus -bakteeri on tartuttanut myös ihmisen läheisimpiä sukulaisia, Afrikan viidakoissa eläviä simpansseja.

Saksalaisen, Berliinissä toimivan Robert Koch -instituutin tutkijan Fabian Leendertzin johdolla American Journal of Primatology -tiedelehdessä julkaistussa seurannassa selvitettiin patogeenisten bakteerien esiintymistä Ugandassa  ja Zairessa sijaitsevilla suojelualueilla. Yllättävän ja hälyttävän monet suojelualueiden simpanssit osoittautuivat antibiooteille vastustuskykyisten S. aureus -bakteerien kantajiksi. Luonnossa antibioottiresistenssi on harvinaista. Simpansseilla  antibiootteja sietäviä Staphylococcus aureus -bakteereita oli havaittu ainoastaan yhdeltä luonnossa elävältä yksilöltä.

Usealle eri antibiootille vastustuskykyistä Staphylococcus aureus -kantaa löytyi 10 prosentilta tutkituista simpansseista.

Suojelualueilla ja eläinhoitoloissa ihmisten ja eläinten väliset suorat ja läheiset kontaktit ovat välttämättömiä ja yleisiä, mikä nostaa riskin lajien  väliseen mikrobien siirtymiseen suuriksi. Antibioottiresistenttien bakteerikantojen esiintyminen suojelualueiden simpansseilla onkin suora  todiste bakteerien siirtymisestä ihmiseltä apinoihin. Eikä terveydellinen riski rajoitu suinkaan vain näihin erityisalueilla eläviin yksilöihin.

Jos suojelualueilta tai hoitoloita siirretään apinoita luontoon – erityisalueiden yhden päätarkoituksen mukaisesti – ihmisen läheisyydessä olleet ja taudinaiheuttajia kantavat eläimet vievät patogeeniset bakteerit mukanaan. Luonnossa ne puolestaan voivat tartuttaa – ja joks eenkin varmasti tartuttavatkin – vaarallisia mikrobeja edelleen muihin luonnonvaraisiin eläimiin.

Erityisen ongelmalliseksi tällainen ihmisistä eläimiin ja päinvastoin eläimistä ihmisiin siirtyminen tulee siksi, että eläinkuntaan asetuttuaan bakteerit voivat muuntua entistä vaarallisemmiksi. Näin on käynyt muun muassa influenssaviruksilla, joilla maailmanlaajuisen epidemian eli pandemian uhkaa nostavat linnuissa ja nisäkkäissä tavattavat ja näissä rakenteeltaan muuntuneet viruskannat.

Useille, jopa kaikille tunnetuille antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit sairastuttavat vakavasti satoja tuhansia ja tappavat kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tunnetuin ja vaarallisin tällaisista kannoista on MRSA eli metisilliini-antibiootille resistentti Staphylococcus aureus.  Tämä bakteeri, jota eivät edes parhaat hygieniavaatimukset täyttävät länsimaiset sairaalat pysty pitämään kurissa, on esimerkki mikrobista, joka on siirtynyt aluksi ihmisistä eläimiin ja näissä muuntuneena takaisin ihmisen riesaksi (Vaarallinen MRSA-”sairaalabakteeri” kehittyi karjassa, joka sai tuolloin vielä antibiooteilla hoidettavissa olevan bakteerimuodon ihmiseltä; Tiedebasaari 23.2.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/02/23 ).

Mainokset