Avainsanat

, , , , , , , , ,

Tytöt ovat yhä harvinaisempi näky kiinalaisessa lapsijoukossa.

Maailman väkirikkaimman valtion, yli 1.3 miljardin asukkaan Kiinan väestön sukupuolijakauma on tunnetusti pahoin vinoutunut. Poikia suosivan – ja hyvin yleisesti laittomiin sikiön seulontoihin ja tyttösikiöiden laittomaan abortointiin – perustuvan – perhepolitiikan seurauksena jättivaltiossa on luonnottoman paljon miehiä suhteessa naisten määrän. Perinteiden ja arvostusten ohella Kiinan vääristyneeseen sukupuolijakaumaan on syynä valtion taannoin erittäin jyrkästi vaatima – sittemmin lieventynyt – yhden lapsen politiikka. Normaalistikin sekä ihmisillä että muilla eläinlajeilla koiraita syntyy enemmän kuin naaraita. Keskimääräinen luonnollinen suhde on noin 106 poikavauvaa sataa tyttövauvaa kohti. Mahdollisuus selvittää sikiön sukupuoli on johtanut poikia suosivissa kulttuureissa siihen, että tyttösikiöitä abortoidaan yleisesti. Tällainen toiminta on laitonta, mutta valitettavasti vaikeasti estettävissä.

Uusimpien väestötietojen mukaan Kiinan alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä on tätä nykyä miehiä noin 20 miljoonaa enemmän kuin naisia, kertoi China Today -lehti elokuun 2012 numerossaan. Ja jatkossa tilanne yhä vain pahenee, sillä seuraavan vuosikymmen aikana urosten yliedustuksen lasketaan lisääntyvän miljoonalla miehellä joka vuosi.

Sukupuolten välinen vääristymä tuli julkisuuteen vuonna 1982 Kiinan kolmannessa valtakunnallisessa väestönlaskennassa. Pahimmillaan tilanne oli vuonna 2008, jolloin Kiinassa syntyneistä lapsista sataa tyttöä kohti syntyi 120.6 poikaa. Epäsuhta oli jo niin raju, että Kiinan oli ryhdyttävä aktiivisiin toimiin kitkeäkseen laittomia abortteja ja muita epäinhimillisiä keinoja poikavauvojen suosimisessa. Kansallisen Väestö- ja perhesuunnittelukomission johtaja Wang Xian mukaan suhdeluku on jo hieman pudonnut, sillä vuonna 2011 uusista kiinalaista sataa tyttöä kohti syntyi 117.8 poikaa. Sukupuolten vääristymä on kuitenkin hälyttävän suuri, ja epäsuhta on suurempi kuin missään muussa valtiossa.

Miesten ja poikien luonnottoman suuri enemmistö on vakava yhteiskunnallinen ongelma, jonka Kiinan keskushallintokin tunnustaa. Syyskuussa 2011 voimaan tulleen lain avulla Kiina pyrkii karsimaan laittomia abortteja ja estämään valikoivaa poikien suosimista (Kiina kiristää otettaan estääkseen poikavauvojen laittoman suosimisen; Tiedebasaari 14.10.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/10/14).

Mainokset