Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kala ja kasviöljyt ovat parhaita ravinnosta saatavien omega-3-rasvojen lähteitä.

Pahamaineinen rasvamaksa yhdistetään usein – ja useimmiten virheellisesti – alkoholin liikakäyttöön, vaikka muut syyt ovat ilmiön taustalla paljon useammin kuin rankka juominen. Rasvan kertyminen maksaan on yleistä ylipainoisilla ja liikalihavilla sekä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksesta kärsivillä potilailla. Ruokavalio, etenkin ruoasta saatavien rasvojen merkitys rasvamaksan kehittymiseen on keskeinen, mutta eri rasvojen välillä on merkittäviä eroja.

Ranskalaisen Bourgognen yliopiston tutkijan J.M. Petitin johdolla Clinical Nutrition –tiedelehden elokuun 2012 numerossa ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiin 162 aikuistyypin diabeteksesta kärsivän potilaan veren punasolujen rasvojen koostumusta sekä eri rasvahappojen mahdollista yhteyttä rasvamaksan esiintymiseen. Kahdella kolmasosalla osallistujista (109 potilaalla) oli rasvamaksa. Diabeetikoilla, joilla rasvamaksa todettiin, kehon painoindeksi sekä veriplasman triglyseridi-rasvojen arvot olivat tilastollisesti erittäin merkitsevästi korkeammat kuin potilailla, joilla ei rasvamaksaa ollut.

Ruoan hyviä rasvoja täydentävät kalaöljyjä ja muita omega-3-rasvoja sisältävät kapselit kuuluvat suosituimpiin – ja suositelluimpiin – lisäravinteisiin.

Rasvan kertyminen maksaan oli merkittävästi yleisempää diabeetikoilla, joiden veressä kertatyydyttymättömän palmitoleiinihapon (16:1n-7) ja tyydyttyneen rasvan palmitiinihapon (16:0) suhde oli alhainen. Toisaalta rasvan kertyminen maksaan oli vähäistä diabetes-potilailla, joiden veressä oli runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja kuten omega-3-rasvoihin lukeutuvaa dokosaheksaeenihappoa (22:6n-3) ja omega-6-rasvoihin lukeutuvaa arakidonihappoa (20:4n-6). Omega-3-rsavahappoja on runsaasti rasvaisessa kalassa ja eräissä kasvikunnan tuotteissa kuten pellavansiemenöljyssä ja rypsiöljyssä. Omega-6-rasvoja puolestaan saa parhaiten kasvikunnan tuotteista kuten auringonkukkaöljystä ja maissiöljystä.

Tulosten perusteella tutkijat toteavat, että pitkäketjuisten monityydyttymättömien omega-3- ja omega-6-rasvahappojen käytön lisääminen olisi suositeltavaa hoidettaessa rasvamaksasta kärsiviä diabetespotilaita.

Mainokset