Avainsanat

, , , , , , , , ,

Mansikka osoittautuu tutkimus tutkimukselta yhä monipuolisemmin terveyttä turvaavaksi herkuksi.

Kesän suurimpiin nautintoihin lukeutuva mansikoiden syöminen on paitsi herkullista myös erittäin terveellistä puuhaa. Mansikoiden tiedetään sisältävän runsaasti solujen haitallisia hapetusreaktioita estäviä antioksidantteja sekä tulehduksia estäviä yhdisteitä, ja monissa tutkimuksissa mansikoiden on osoitettu jopa estävän syöpäsolujen kehittymistä. Kesäiseen herkutteluun kannustavat myös uusimmat mansikan terveysvaikutusten selvitykset, jotka osoittavat mansikan sisältämien yhdisteiden suojaavan auringonvalon polttavilta ultraviolettisäteiltä.

Italialais-espanjalaisessa tutkimuksessa puutarhamansikasta (Fragaria x ananassa) valmistetun uutteen todettiin suojaavan ihoa vanhentavaa ja myös yhdessä melaniini-pigmentin kanssa toimiessaan vaarallisinta ihosyöpää aiheuttavaa UVA-säteilyn haittoja. Italialaisen Università Politecnica delle Marche -yliopiston tutkijan Francesca Giampierin johdolla Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä 7.3.2012 julkaistussa kokeessa ihmisen ihosoluja altistettiin UVA-säteilylle oloissa, joissa solut olivat joko yksin sellaisinaan tai yhdistettynä mansikasta tehtyyn uutteeseen. Mansikkauutteen pitoisuus vaihteli kokeissa välillä 0.05–0.5 grammaa litrassa. Uutteessa oli viisi erilaista, kokeessa käytetyistä mansikoista eritettyä antosyaaniyhdistettä.  Käytetty ultraviolettisäteily oli voimakkuudeltaan tasolla, jollaisen ihminen saa 1.5 tunnissa keskipäivän auringonpaisteessa Välimeren rannoilla.

Mansikan tehoaineiden tehokkain vaikutustie on vielä tuntematon. Varman päälle pelaava terveydestään huolehtija käyttääkin mansikkaa sekä syötynä että iholle levitettynä.

Mansikkauutteen polyfenoliyhdisteet lisäsivät ultraviolettisäteilylle altistettujen ihmisen ihosolujen elinvoimaa, estivät solujen kuolemista sekä vähensivät UV-säteilyn aiheuttamilta, perintötekijät sisältävän DNA-mokyylin vaurioilta. Paras tulos saavutettiin uutesarjalla, jossa antosyaanipitoisuus oli koesarjan korkein eli 0.5 grammaa litrassa.

Koeoloissa ihmisen ihosoluja uv-säteilyltä suojaavan vaikutuksen todistaminen on tutkijoiden mukaan hyvin lupaava ensimmäinen askel, jonka perusteella voidaan lähteä selvittämään, missä muodossa mansikan tehoaineet tulisi hyödyntää säteilyhaittojen ehkäisyssä. Jatkossa onkin selvitettävä, ovatko mansikat parhaimmillaan iholle levitettävissä suojavalmisteissa vai suun kautta nautittuina.

Mansikoiden terveellisyys on tunnettu jo ikimuistoisista ajoista, ja tätä pohjushedelmää onkin käytetty kansanomaisessa lääkinnässä mitä moninaisimpiin vaivoihin (Mansikka maistuu ja hoitaa; Tiedebasaari 4.7.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/07/04). Uusimpana havaintoja mansikoiden terveellisyydestä on brittitutkimus, jossa tunnistettiin antioksidantteina toimivien yhdisteiden kykyä suojata vaarallisimpiin lukeutuvia kansantauteja vastaan (Mansikoiden syömisellä voi vähentää sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiä; Tiedebasaari 8.7.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/07/08), ja lisäksi kesäinen herkuttelu voi korjata myös vähemmän terveellisten elämäntapojen aiheuttamia haittoja (Mansikoiden antioksidantit ehkäisevät alkoholin aiheuttamia mahavaurioita; Tiedebasaari 26.10.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/10/26 ).

Mainokset