Avainsanat

, , , , ,

Kiinassa kanafarmi voi tuottaa eläimiä paitsi suoraan elintarvikekäyttöön myös turvaamaan muuta maatilataloutta.

Kiina turvaa elintarviketuotantoaan raamatullisistakin yhteyksistä tuttujen kulkusirkkojen parvien hyökkäyksiä luonnonmukaisin menetelmin, käyttämällä hyönteisten luontaisia vihollisia. Jo yhdessä maakunnassa kokeiltu ja hyväksi osoittautunut keino sirkkojen aiheuttamia tuhoaja vastaan on rekrytoida kanoja viljelymaille, jota kulkusirkkojen massaesiintymät uhkaavat, kertoi The Times of India -lehti 8.7.2012 raportoidessaan uutistoimisto Xinhuan lähettämästä tiedosta. Heinäkuun 2012 aikana Kiina muodostaa 100 000 kanan “armeijan”, joka sijoitetaan maan koillisosassa sijaitsevan Gansun maakunnan viljely- ja laidunmaille. Kaksi yhdeksästä alueesta, joille kanoja siirretään, sijaitsee Tiibetin puolella.

Kulkusirkat vaivaavat – ja käytännössä syövät putipuhtaiksi – Gansun provinssissa ainakin 1.33 miljoonaa hehtaaria ruohostomaita joka vuosi. Kulkusirkat uhkaavat suurten alueiden karjataloutta ja maanviljelyä ja siten koko maaseudun elinkeinoelämää, ja pahimmillaan hyönteiset vahingoittavat ruohostomaiden ekologista tilaa, totesi Kiinan maa- ja karjataloudesta vastaavan viraston varajohtaja Liu Zhimin suunnitelman julkistustilaisuudessa.

Kanojen tehosta on saatu jo hyviä kokemuksia. Vuonna 2010 Sunanin alueella kymmenen karjankasvattajaperhettä tuottivat kukin 1 000 kananpoikaa hyönteisten torjuntatalkoisiin. Nämä 10 000 kanaa onnistuivat pitämään kulkusirkat kurissa yhteensä 6 667 hehtaarin laidunmailla. Kanoja kasvattaneet ja yhteiskunnan käyttöön tuottaneet perheet ansaitsivat toiminnastaan vuoden aikana kukin yli 3 900 euroa vastaavan summan. Vuonna 2011 projektia laajennettiin, ja tällöin kana-armeijassa oli jo 85 000 lintua torjumassa kulkusirkkoja.

Mainokset