Avainsanat

, , , , , ,

Neljä kääpiöplaneetta Pluton viidestä kuusta on löydetty avaruusteleskooppi Hubblen välittämistä tiedoista. Uusin löytö on S/2012 (134340) 1 eli P5

Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yhteisesti operoima avaruusteleskooppi Hubble on havainnut linnunratamme ulkoreunoilla sijaitsevan kääpiöplaneetta Pluton kiertoradalta aikaisemmin tuntemattoman kiertolaisen. Muodoltaan epäsäännöllinen ja läpimitaltaan 10–25 kilometrin kokoinen kuu kiertää Plutoa noin 95 000  kilometrin etäisyydellä. Viides kuu kiertää kääpiöplaneettaa samalla kiertoradalla kuin muut, aikaisemmin tunnistetut neljä kuuta. Viides kuu varmistettiin yhdeksässä erillisessä havaintosarjassa välillä 23.6.–9.7.2012. Alustavasti uusi kuu tunnistetaan koodinimellä S/2012 (134340) 1, lyhyesti ja aikaisempaa käytäntöä mukaillen nimellä P5 (http://www.nasa.gov/mission­_pages/hubble/science/new-pluto-moon.html). 

Pluton kuiden uskotaan syntyneen kääpiöplaneetan ja toisen taivaankappaleen törmäyksessä miljardeja vuosia sitten.

Plutoa pidettiin aurinkokuntamme yhdeksäntenä planeettana, mutta elokuussa 2006 se menetti planeetan statuksensa ja nimettiin kääpiöplaneetaksi. Syy planeetta-aseman menetykseen oli havainto, jonka mukaan Pluto on vain yksi monista aurinkokunnan laitamilla, Neptunuksen ulkopuolella sijaitsevan Kuiperin vyön jäisistä taivaankappaleista.

Tutkijat pitävät kuitenkin yllättävänä, että niinkin pienellä taivaankappaleella kuin Plutolla on näin monta kuuta. Pluto on läpimitaltaan 2 320 kilometrin kokoinen, ja se sijaitsee noin viiden miljardin kilometrin etäisyydellä Maasta. Pluton löysi yhdysvaltalainen Clyde Tombaugh vuonna 1930.

Pluton suurin kuu Kharon (Charon) löydettiin vuonna 1978 Yhdysvalloissa sijaitsevalla teleskoopilla. Seuraavat kaksi pientä kuuta, nimiltään Nix ja Hydra, havaitsi Hubble vuonna 2006. Neljännen Pluton kiertolaisen, toistaiseksi vielä vain nimellä P4 tunnettavan kuun tutkijat tunnistivat Hubblen antamista tiedoista heinäkuussa 2011.

Hubble on ollut Maata kiertävällä radalla huhtikuusta 1990 lähtien, ja avaruusteleskooppi on ollut erittäin tuottelias. Heinäkuussa 2011 Hubblen miljoonas havainto välittyi tutkijoille (Hubble tehnyt jo miljoona havaintoa; Tiedebasaari 8.7.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com//?s=Hubble&search=Hae).

Mainokset