Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Aasialaiset siipikarjatilat ovat tulleet surullisen kuuluisiksi vaarallisten influenssavirusten kehittymispaikkoina, ja uuden tutkimuksen mukaan kanaloista voi levitä myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Hengenvaaralliseksi tunnettu ja pelätty, voimakkaimmillekin antibiooteille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus -bakteerimuoto tunnetaan pelättynä MRSA-”sairaalabakteerina”, jota vastaan ei löydy enää  tehokkaita antibioottilääkkeiden hoitoja. MRSA-nimi on lyhenne sanoista metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus. Bakteeri on varsin yleinen, ja sitä tavataan ehkä noin joka kolmannen ihmisen limakalvoilla, joilla se on kantajalleen vaaraton. Mutta päästessään tunkeutuman verenkiertoon S. aureus aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisen ja joka tapauksessa viikkojen pituisen ja erittäin voimakkaita antibiootteja vaativan lääkekuurin. Tehokkaimmillekin antibiooteille vastustuskykyinen MRSA:n historia on mielenkiintoinen. Bakteeri on tarttunut aikanaan ihmisistä tuotantoeläimiin, joissa se on myöhemmin kehittänyt vastustuskyvyn eli resistenssin parhaitakin antibiootteja vastaan. Karjasta vaarallinen bakteeri on sittemmin levinnyt taas takaisin ihmisiin ja myös ihmisestä toiseen siirtyväksi ongelmaksi (Vaarallinen MRSA-”sairaalabakteeri” kehittyi karjassa, joka sai tuolloin vielä antibiooteilla hoidettavissa olevan bakteerimuodon ihmiseltä; Tiedebasaari 23.2.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com//?s=MRSA+&search=Hae).

Vaara on onneksi tunnustettu – vaikka vasta valitettavan myöhään – ja karjan antibioottilääkityksessä kyseenalaista ykköspaikkaa pitävässä Yhdysvalloissa muu kuin lääkärin määräämä sairauksien hoitoon tai ennaltaehkäisyyn tarvittava lääkitys karjatiloilla kiellettiin (Yhdysvallat kieltää osan maatilojen turhasta, ei-lääkinnällisestä antibioottien käytöstä; Tiedebasaari 10.4.2012; https://tiedebasaari.wordpress.com/2012/04/10). Muualla Euroopassa ei-lääkinnällinen antibioottien käyttö tuotantoeläimille on ollut kiellettyä jo aikaisemminkin. Mutta muualla lääkkeiden käyttö on edelleen varsin vapaata, suorastaan villiä. Ja villejä ovat myös lääkkeille vastustuskykyisiksi kehittyneet bakteerit. Esimerkiksi kiinalaisilla siipikarjan suurtiloilla vastustuskykyiset bakteerit – myös MRSA – ovat yleisiä, ja uuden tutkimustiedon mukaan nuo vaaralliset mikrobikannat voivat levitä myös eläinten ulosteista ilmaan ja sekä sisä- että ulkoilman välityksellä myös tuotantotilojen ulkopuolelle.

Kiinalaisen Shandongin maatalousyliopiston tutkijan Dunjiang Liun johdolla Science of the Total Environment -tiedelehden kesäkuun 2012 numerossa ilmestyneessä selvityksessä analysoitiin kanojen ulosteissa vapautuneita, antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja kuudella siipikarjatilalla. Kaikkiaan seurannassa erotettiin kanojen ulosteista, sekä kanaloiden sisä- ja ulkoilmasta 149 erilaista Staphylococcus aureus -bakteerin kantaa. Näiden bakteerikantojen kykyä kestää lääkkeitä testattiin 15 erilaista antibioottia vastaan. S. aureus -bakteerien kyky sietää lääkkeitä osoittautui odotetusti erittäin suureksi – ja jopa pelottavan vahvaksi.

Vahvinta tätä bakteeria vastaan käytettävää antibioottia metisilliiniä vastaan resistenttiä MRSA-kantaa oli 5.4 prosenttia kaikista tutkituista näytteistä. Muita antibiootteja kohtaan vastustuskyky oli odotetusti vielä paljon kehittyneempi. Pahin tilanne on sulfametoksatsoli-antibiootin kohdalla, sillä peräti 94 prosenttia kiinalaistiloilla tutkituista S. aureus -bakteereista olivat vastustuskykyisiä tätä lääkeainetta vastaan. Noin kaksi kolmasosaa (63.8 %) kaikista tutkituista S. aureus  -kannoista osoittautuivat vastustuskykyisiksi 4–6 eri antibioottilääkkeelle, ja kolmen bakteerikannan osoitettiin kestävän yhdeksää tutkittua antibioottia.

Uusi ja pelottavin havainto kiinalaistutkimuksessa oli se, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit – myös MRSA – pysyvät elinvoimaisina ja voivat levitä myös ilman kautta.

Mainokset