Avainsanat

, , , , ,

Maapallon ilmakehää lämmittävän hiilidioksidin pitoisuus saavutti uuden tasaluvun Grönlannissa ja muualla Arktikumissa huhtikuussa 2012.

Koko vuoden 2012 keskiarvoksi ennustetaan 393 ppm

Maapallon ilmakehän hiilidioksidin (CO2) pitoisuus on jatkuvasti kohonnut esiteolliselta ajalta lähtien, pääosin fossiilisten polttoaineiden käytön seurauksena. Esiteollisen aikakauden ilmakehän CO2-pitoisuus oli noin 280 ppm (tilavuuden miljoonasosaa). Pitoisuuden kasvuvauhti on viime vuosikymmeninä kiihtynyt taloudellisen kasvun ja väestönkasvun takia lisääntyneen energiankulutuksen seurauksena. Tehostuneilla ilmansuojelutoimilla tätä kasvua on pystytty hieman hidastamaan, mutta lisäykset ovat olleet ja ovat ainakin näkyvissä olevassa lähitulevaisuudessakin väistämättömiä. Uusimpien vuosittaisten, koko maapalloa koskevien mittausten ja tilastojen mukaan ilmakehämme keskimääräinen CO2-pitoisuus on tasolla 391.3 ppm.

Huhtikuussa 2012 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saavutti uuden rajapyykin, kun yhdysvaltalaiset mittaukset osoittivat CO2-tason saavuttanen pitoisuuden 400 ppm kautta pohjoisen eli arktisen alueen, raportoi New Scientist -tiedelehti 7.6.2012 internetsivuillaan. ”Haamurajan” ylittäviä pitoisuuksia on raportoitu myös Japanista, jossa taso saavutettiin Ofunaton mittausasemalla maalis- ja huhtikuussa.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa havaitaan luonnollista vaihtelua vuodenaikojen mukaan. Korkeimmillaan CO2-taso on keväällä, kun talven jälkeen luonnon hajotus- ja hengitystoiminnot kiihtyvät, mutta kasvillisuuden hiilidioksidia sitovat prosessit eivät ole vielä käynnistyneet tai ovat hyvin hitaita. Kesäkauden kuluessa koko ilmakehän keskimääräinen CO2-pitoisuus sitten jonkin verran alenee kevään lukemista.

Luonnollisen vaihtelun seurauksena nyt ensi kerran saavutettu 400 ppm taso ei siten pääse vuositilastoihin – vielä tänä vuonna. Vuoden 2012 keskimääräiseksi CO2 -pitoisuudeksi tutkijat ennustavat tasoa 393 ppm. Vuoden 2011 ilmakehän keskimääräinen CO2-pitoisuus – kaikkien aikojen ennätys – oli 391.3 ppm (Ihmistoiminnan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt kääntyneet taas jyrkkään kasvuun; tiedebasaari 12.5.2012).

Mainokset