Avainsanat

, , , , , , ,

Rasvaisista kaloista kuten silakasta saatavat omega-3-rasvahapot lieventävät tupakoinnin verisuonille aiheuttavia haittoja.

Terveellisyydestään kuuluisaksi tulleiden monityydyttymättömättömien, pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen säännöllinen käyttö estää tupakoitsijoiden valtimoiden kovettumista ja muita verenkiertoelimistön vaurioita, osoittaa maailman sydäntutkijoiden kongressissa (World Congress of Cardiology, Dubai 18.-21.4.2012) esitelty kreikkalaistutkimus.

Ateenan yliopiston tutkija, tohtori Gerasimos Siasos osoitti, että omega-3-rasvahappojen vaikutus tupakoitsijoiden valtimoiden kuntoon on verenkiertoelimistön sairauksien riskitekijöistä riippumaton, myönteinen vaikuttaja. Tutkimuksessa säännöllisesti tupakoivat aikuiset nauttivat neljän viikon ajan päivittäin ravintolisinä 2 grammaa omega-3-rashahappoja. Seurannan perusteella omega-3-rasvahappojen nauttimisen seurauksena valtimoiden seinämien kestävyys ja kimmoisuus paranevat.

Verenkiertoelimistölle suojaa antaa yhteisvaikutus, joka on todettu omega-3-rasvahappojen antioksidanttisilla eli solujen haitallisia hapettumisreaktioita estävillä sekä verisuonten kalkkeutumista estävillä vaikutuksilla. Yksityiskohtaista omega-3-rasvahapojen vaikutusmekanismia kreikkalaistutkimus ei paljastanut.

Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä ravintoyhdisteitä, joita elimistömme ei pysty itse valmistamaan. Tarvittava määrä näitä rasvoja on siten saatava ravinnon mukana. Parhaita omega-3-rasvahapojen lähteitä ovat rasvaiset merikalat kuten lohet, taimenet ja silakka. Myös useissa kasvikunnan tuotteissa on runsaasti hyödyllisiä monityydyttymättömiä omega-3-rasvahapoja.

Mainokset