Avainsanat

, , , , , ,

”Tupakka on ainoa yleisesti käytettävä tuote, jonka koostumuksesta kuluttajilla ei ole aavistustakaan”.

Tupakoinnin haitoista polttajien ja savulle altistuvien sivullisten terveydelle ei ole epäilyksiä, mutta niiden hengenvaarallistenkin haittojen todellisissa aiheuttajissa on paljon tuntemattomia tekijöitä. Tupakassa ja tupakansavussa on ainakin 7 000 erilaista, terveyteen vaikuttavaa kemikaalia, joista polttaja tai sivulliset niin kutsutulle passiiviselle tupakonnille altistuneet eivät ole aavistustakaan. Tätä tiedon puutetta lähdetään korjaamaan Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) 30.3.2012 tekemällä päätöksellä. FDA vaatii, että tupakkateollisuuden on ilmoitettava tarkat sisältö- ja pitoisuustiedot 93 eri kemikaalista jokaisessa liittovaltion markkinoilla olevassa tuotteessa. Vaarallisiksi kemikaaleiksi FDA luokittelee yhdisteitä, joilla tiedetään olevan syöpää, hengityselinsairauksia tai riippuvuutta aiheuttavia vaikutuksia. Tiedot savukkeiden haitta-aineista saatetaan myös yleisön saataville vuoden kuluessa päätöksestä eli huhtikuuhun 2013 mennessä.

Savukkeiden ja savun kemikaalien analyysit ovat usein hankalia toteuttaa, joten FDA antaa teollisuudelle aikaa täyttää ilmoitusvelvollisuutensa. Ensimmäisessä vaiheessa teollisuuden on julkaista kaikista valmistamistaan tuotteista tiedot ainakin 20 erikseen nimetyn kemikaalin pitoisuuksista. Luettelo näistä kemikaaleista löytyy FDA:n internetsivuilta   (http://www.fda.gov/TobaccoProducts/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/ucm297786.htm). Tietoa todella tarvitaan, sillä ”tupakka on ainoa yleisölle markkinoitava massatuote, jonka sisällöstä ostajat eivät voi olla tietoisia”, totesi FDA:n tupakkatuotteita käsittelevän osaston johtaja Lawrence Deyton keskusviraston päätöstä kommentoidessaan.

Mainokset