Avainsanat

, , ,

Metsänistutukset kokoavat miljoonia kiinalaisia yhteisiin talkoisiin.

Maailman väkirikkain ja tätä nykyä taloudelliselta mahdiltaan ylivertainen Kiina luo vahvasti uudenlaista kuvaa jättivaltion suhtautumisessa talouden ja ympäristön usein kiistanalaiseen kilpailutilanteeseen. Yli miljardin asukkaan valtion metsäalan hallinnosta vastaavan viraston päällikön Jia Zhibangin mukaan kiinalaiset vapaaehtoistyöläiset käyttävät seuraavan vuosikymmenen aikana kaikkiaan 6.5 miljardia työkertaa istuttaakseen kaikkiaan 26 miljardia puuntainta, raportoi China Today -lehti toukokuun 2012 numerossaan. Vapaaehtoisten työpanos on linjassa valtion ilmoittaman virallisen satsauksen kansa. Pääministeri Wen Jiabao ilmoitti maan parlamentissa, että Kiinan talouskasvun tavoitelukuja alennetaan aikaisempina vuosina saavutetuista poikkeuksellisen korkeista lukemista. Seuraavien vuosien talouskasvu on “enää” 7.5 prosenttia vuodessa, mikä on maailman valtioiden joukossa edelleen häkellyttävän suuri. Talouskasvun tietoisella hidastamisella Kiina pyrkii korostamaan luonnon- ja ympäristönsuojelun asemaa ja elinpiirien terveellisyyden turvaamista (Kiina jarruttaa talouskasvuaan parantaakseen ympäristön tilaa; tiedebasaari 17. 3.2012).

Vapaaehtoisvoimiin tukeutuva, meneillään oleva metsitysohjelma on suoraa jatkoa jo 1980-luvulla aloitetulle ohjelmalle, jonka kuluessa Kiinan maankamaralle on istutettu jo 61.4 miljardia puuta. Vapaaehtoiset ovat panostaneet tähän suoritukseen 13.3 miljardia työskentelykertaa.

Kiinan maa-alassa metsien pinta-ala on lisääntynyt kolmessa vuosikymmenessä 115 miljoonasta hehtaarista 195 miljoonaan hehtaariin.  Tämä merkitsee metsien osuuden maa-alasta nousseen 12 prosentista 20.36 prosenttiin. Istutettujen metsien pinta-ala lisääntyi 22 miljoonasta 62 miljoonaan hehtaariin, mikä on enemmän kuin missään muussa valtiossa mailassa. Valtiollisissa, ajanjakson 20112020 kattavissa suunnitelmissa Kiinan metsäalan odotetaan nousevan 223 miljoonaan hehtaariin vuoteen 2020 mennessä. Tuolloin 23 prosenttia Kiinan maa-alasta olisi metsien peitossa.

Mainokset