Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Kaakkois-Aasian metsiä tuhotaan niin rajulla tahdilla, että turvemaiden luonnoltaan ainutlaatuiset metsät uhkaavat kadota kokonaan parissa vuosikymmenessä.

Trooppisten sademetsien hävityksen katastrofaaliset vaikutukset maapallon ilmastojärjestelmälle ja luonnon monimuotoisuudelle tunnustetaan pääosin Amazonian sademetsien tilaa seuranneista tutkimuksista. Vastaavaa – ja jopa paljon ankeampaa tuhoa tapahtuu muuallakin, etenkin Kaakkois-Aasiassa. Tätä nykyä suurimmassa vaarassa oleva tropiikin metsien tyyppi näyttää olevan kosteilla, turveperäisillä mailla tavattavat metsät. Näiden häviämisen nopeus Kaakkois-Aasian maissa on tunnettu tosiasia, mutta suometsien tuhon tahti ja laajuus ovat pelättyäkin rajumpia.

National University of Singapore -yliopiston tutkijat Jukka Miettinen, Chenghua Shi ja Soo Chin Liew esittävät Frontiers in Ecology and the Environment -tiedelehdessä julkaistussa katsauksessaan Kaakkois-Aasian suometsien hävityksen ajallisia ja alueellisia muutoksia 1990–2010 välisellä ajanjaksolla. Suometsien laajuus ja tila selvitettiin maankäyttöä esittävien karttojen sekä metsäpaloja seuraavien satelliittien antamien tietojen perusteella.

Seurannan kattaneiden kahden vuosikymmenen kuluessa Malesian niemimaan sekä Sumatran ja Borneon saarten suometsien osuus alueiden pinta-alasta romahti 77 prosentista 36 prosenttiin. Sumatran suometsien ala pieneni 20 vuodessa kaikkiaan 31 000 neliökilometrillä, mikä merkitsee metsien häviämistä 4.9 prosentin vuosivauhdilla. Tähän mennessä Sumatran alkuperäisistä suometsien pinta-alasta on hävinnyt/hävitetty 62 prosenttia eli vain noin neljäsosa alkuperäisestä metsäluonnosta on jäljellä. Ja jos hakkuiden, kaskeamisten ja muun hävityksen tahti jatkuu nykyisellään, saaren kaikki suometsät ovat kadonneet noin vuoteen 2030 mennessä, Miettinen ja kumppanit laskevat.

Metsien hävityksellä on laajat kielteiset vaikutukset sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Suometsien katoaminen lopettaa metsien tarjoamat luonnon niin kutsutut ilmaispalvelut kuten ravinnon, raaka-aineiden, lääkkeiden ja muiden hyödykkeiden saantimahdollisuudet sekä  metsien myönteisen vaikutuksen vesitalouteen ja muun muassa tulvasuojeluun. Koko maapalloa koskettavia haittoja ovat endeemisten, vain näillä alueilla esiintyvien lajien kuoleminen sukupuuttoon sekä metsien ilmastonmuutosta hillitsevän vaikutuksen merkittävä heikkeneminen.

Mainokset