Avainsanat

, , , ,

Antibiootit ovat vastaisuudessa Yhdysvalloissakin vain lääkärin reseptillä saatavia lääkeitä.

Tavoitteena lopettaa ei-lääkinnällinen käyttö lihantuotannon tehostamiseen

Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkevirastolta (Food and Drug Administration; FDA) on vaadittu ankaria otteita, jotta liittovaltion maatilataloudessa erittäin runsaasti käytettyjen antibioottilääkkeiden turha, muu kuin sairauksien hoitoon tai ennaltaehkäisyyn tähtäävä käyttö saataisiin kuriin. FDA antoikin tammikuussa 2012 päätöksen, jolla pieni osa maataloudessa lihantuotannon lisäämiseen käytettäviä antibioottivalmisteita kiellettiin tässä tarkoituksessa. (Yhdysvallat kieltää osan maatilojen turhasta, ei-lääkinnällisestä antibioottien käytöstä; tiedebasaari 10.4.2012). Päätös oli kuitenkin vain osa ongelman ratkaisua, ja siksi painostus liittovaltion korkeinta viranomaista kohtaan on jatkunut kiivaana.

Yleiseen, nykykäytännön kiristämistä vaativaan mielipiteeseen virasto vastaa edellyttämällä antibiootteja valmistavaa lääketeollisuutta muuttamaan valmisteiden tuoteselosteita ja pakkauksissa esitettäviä lääkkeiden käyttötarkoitusten merkintöjä, kertoi Chemical & Environmental News -ammattilehti 16.4.2012 numerossaan.  Vastaisuudessa antibioottien käyttötarkoituksena ei saisi enää mainita ei-lääkinnällistä, vain lihantuotannon tehostamiseen tähtäävää käyttöä. Pakkausmerkintöjen ja käyttöohjeiden muuttaminen jää kuitenkin teollisuuden vapaaehtoisten toimien varaan, sillä mitään sitovia yleisiä ja sitovia määräyksiä FDA ei säätänyt.

Vapaaehtoisuuteen perustuvaa uutta järjestelmää FDA puolustaa sillä, että jo suosituksen uskotaan vähentävän antibioottien turhaa käyttöä. Ja näin toimien muutos saadaan voimaan nopeammin kuin lakisääteisillä määräyksillä, joista varmasti valitettaisiin. Siksi sitovia ratkaisuja jouduttaisiin odottamaan ilmeisesti vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, ja oikeusprosessit maksaisivat miljoonia dollareita, korosti FDA:n elintarvikesektorin johtajiin kuuluva Michael R. Taylor lääkeuudistukseen liittyneessä tiedotustilaisuudessa.

Pakkausmerkintöjen ja käyttöohjeiden muutosten lisäksi FDA:n päätöksellä antibioottien saatavuutta vaikeutetaan huomattavasti. Aikaisemmin vapaasti niin kutsuttuina käsikauppavalmisteina Yhdysvalloissa markkinoilla olleet antibiootit ovat jatkossa vain lääkärin määräyksellä tiettyjen, tapauskohtaisesti tarkoin määriteltyjen sairauksien hoitoon tai ennaltaehkäisyyn myytäviä valmisteita.

Lääkeuudistuksen tavoitteena on, että antibioottien ei-lääkinnällinen käyttö Yhdysvaltain karjatiloilla loppuisi vapaaehtoisin toimin viimeistään kolmen vuoden kuluessa FDA:n päätöksestä. Keskusvirastolla on vakaa käsitys ja usko, että sekä lääketeollisuus että karjankasvattajat ovat valmiita sitoutumaan tehtyihin päätöksiin ja näin lopettamaan turhan antibioottilääkkeiden käytön.

Esitys on saanut heti tuoreeltaan runsaasti palautetta sekä teollisuudelta, karjankasvattajien järjestöiltä että kuluttajaliikkeiltä ja -järjestöiltä. Asiasta kiinnostuneet saavat esittää FDA:lle mielipiteensä esityksestä, ja saadun palautteen jälkeen keskusvirasto viimeistelee lopullisen päätöksensä vuoden 2013 alussa.

Mainokset