Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Etenkin kalaravinnosta saatavat omega-3-rasvat ovat hyväksi aivoille.

Varsinkin sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä tärkeiksi tunnustetut monityydyttymättömät niin kutsutut omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä myös hermosoluille. Monissa tutkimuksissa näiden hyödyllisten rasvojen on osoitettu vähentävän muun muassa hermojen rappeutumissairauksien kuten dementian tai Alzheimerin taudin riskiä. Uusissa selvityksissä osoitettiin omega-3-öljyjen estävän ikääntymisen myötä väistämättä tapahtuvaa aivosolujen koon muutosta. Johtopäätöksiin päästiin, kun havaittiin omega-3-öljyistä vapaan ruokavalion johtavan aivokudosten surkastumiseen ja tämä puolestaan johti henkisen suorituskyvyn heikkenemiseen.

Kalifornian yliopiston tutkijan Zaldy Tanin johdolla Neurology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että vähiten omega-3-rasvoja ravinnostaan saaneilla ihmisillä oli muita vähemmän aivokudosten kokonaismassaa. Ero oli yllättävän suuri. Mittauksissa henkilöillä, joiden ruokavalioon kalarasvat ja muut vastaavat rasvahapot eivät kuuluneet, aivojen koon pieneneminen vastasi kahden vuoden ikääntymisen aiheuttamaa vastaavaa kutistumista.

Alhainen omega-3-rasvahappojen saanti vaikuttaa paitsi aivojen rakenteeseen myös henkisten toimintojen tasoon. Tanin ja kumppanien tutkimuksessa veren punasolujen rasvakoostumuksen perusteella määritetty omega-3-rasvojen, etenkin dokosaheksaeenihapon (DHA) puute oli tilastollisesti merkitsevän usein yhteydessä muistiin liittyvien visualisten aivotoimintojen heikkenemiseen, vaikeuksiin ongelmanratkaisussa sekä abstraktissa ajattelussa.

Omega-3-rasvahapoilla on kyky estää tulehduksia ja niillä on todettu tärkeitä tehtäviä muun muassa hermosolujen kehityksen säätelyssä ja aivojen normaalissa kehittymisessä.

Uudessa tutkimuksessa oli mukana runsaat 1 500 iältään yli 67-vuotiasta, joiden aivojen rakennetta tutkittiin moderneilla kuvantamismenetelmillä. Tulokset osoittivat, että aivosolujen kutistuminen oli suurinta henkilöillä, jotka saivat ruokavaliotaan vähiten dokosaheksaeenihappoa. Tämän etenkin rasvaisesta kalasta saatavan rasvahapon uskotaan toimivan informaation välityksessä hermo- ja aivosolujen välisessä kommunikoinnissa.

Mainokset