Avainsanat

, , , , , , ,

Väsyneet aivot vaativat ruokaa.

Kahdeksan tunnin yöunet avain myös pinonhallintaan

Säännöllisen ja riittävän levon merkitys niin henkiselle kuin fyysiselle terveydelle ovat kaikkien tunnustama tosiasia, mutta nukkumiselle löytyy yhä uusia mielenkiintoisia ja tärkeitä vaikutuksia. Ruotsalaistutkijat totesivat, että täysin nukkumatta vietetyn yön jälkeen aivojen energia-aineenvaihduntaa säätelevät alueet reagoivat aivan eri tavoin kuin hyvin nukutun yön jälkeen. Unen puute “saa aivot nälkäisiksi”.

Uppsalan yliopiston tutkijan Christian Benedictin johdolla The Journal of Endocrinology and Metabolism -tiedelehdessä julkaistussa kokeessa vapaaehtoiset, normaalipainoiset aikuiset viettivät kerrallaan yhden yön nukkumatta, ja aamulla koehenkilöiden aivoja tutkittiin magneettikuvauksella osanottajien katsoessa ruoka-annoksi esittäviä kuvia. Nukkumattomien henkilöiden aivoissa aktivoituivat ne aivojen osa-alueet, jotka säätelevät ruokahalua. Vertailuryhmän jäsenet kävivät läpi samat testit nukuttuaan täydet yöunet. Levänneiden ryhmässä ruokahalua nostattavat aivojen osa-alueet eivät aktivoituneet läheskään yhtä paljon kuin varsinaisen koeryhmän jäsenillä.

Tuloksilla on laajempaakin kuin vain unitutkimukseen liittyviä sovellutuksia. Levon määrä on jatkuvasti vähentynyt yhteiskunnallisten muutosten ja harrastustapojen seurauksena. Samaan aikaan ylipainosta ja liikalihavuudesta on tullut todellinen kansantauti rikkaiden teollisuusmaiden lisäksi myös nopeasti vaurastuvissa kehittyvissä taloukissa ja myös köyhissä kehitysmaissa. Unen puutteen ja lisääntyvän ruokahalun yhteys korostaa riittävän levon merkitystä myös painonhallinnassa. Terveellisen ja normaalin painon ylläpitäminen voi vaatia säännöllisten, vähintään kahdeksan tunnin yöunien nukkumista, Benedickt ja kumppanit päättelevät.

Mainokset