Avainsanat

, , , , , , ,

Mars on niin kuiva, että elämä ei ole mahdollista.

Naapuriplaneettamme Marsin pinnalta ei kannatta odottaa löytyvän sarjakuvista tuttuja pieniä vihreitä miehiä tai mitään muutakaan elämää muotoa. Uusien tutkimuksien mukaan Marsin pinta on ollut äärimmäisen kuiva ja siten elämälle mahdoton ympäristö jo satoja miljoonia vuosia. Tulokset saatiin analysoimalla Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn vuoden 2008 Phoenix-ohjelmassa kerättyjä näytteitä. Phoenix keräsi näytteitä Marsin pohjoisesta osasta. Tavoitteena oli analysoida planeettaa peittävästä irtaimesta mineraalikerroksen rakeiden kokoa ja muotoa, jäätä sekä etsiä merkkejä nykyisestä tai varhaisemmasta elämästä Marsissa.

Lontoolaisen Imperial College -yliopiston tutkijan Tom Piken johdolla Geophysical Research Letters-tiedelehdessä julkaistut tulokset kertovat erilaisista vaiheista Marsin historiassa. Nykyhetkestä taaksepäin Marsin pinta on ollut äärimmäisen kuiva jo satojen miljoonien vuosien ajan, ehkä noin 600 miljoonaa vuotta. Luotaimet ovat kuitenkin havainneet jo aikaisemminkin, että Marsin pinnan alla on tälläkin hetkellä jäätä. Ja planeetan nuoruudessa, yli kolme miljardia vuotta sitten, Marsissa on ollut nykyistä lämpimämpää ja kosteampaa. Miljardeja vuosia sitten Marsin pintaa on peittänyt myös avoin vesi. Vetinen jakso kesti kuitenkin vain noin 5 000 vuotta, ja tuo aika on liian lyhyt minkäänlaisen elämän kehittymiseen.

Veden olemassaoloa todistavat hyvin pienet mineraalihiukkaset, joiden muoto on erilainen veden ja tuulen aiheuttaman eroosion ai meteoriittitörmäyksien aiheuttaman kivien murskaantumisen jäljiltä. Marsissa tuollaisia veden hiomien pintajakeiden kivennäiskerroksesta kuitenkin hyvin vähän, alle 0.1 prosenttia massasta, kun Maassa vastaava osuus on noin 50 prosenttia.

Tutkimukset osoittavat, että Marsin, Maan ja Kuun pintoja peittävät mineraalikerrostumat ovat syntyneet samanlaisissa, äärimäisien kuivissa olosuhteissa. Satelliittikartoitukset sekä aikaisemmat luotainhavainnot ovat todenneet, että Marsin pinta on rakenteeltaan yhtenäinen koko planeetalla. Tämän perusteella Piken ja kumppanien havaintojen voidaan olettaa pätevän koko Marsin olosuhteita koskeviksi.

Mainokset