Avainsanat

, , , , , , , ,

Siittiö ei kehity normaalisti ilman muun muassa rasvaisesta kalaravinnosta saatavaa dokosaheksaeenihappoa.

Hedelmättömyyteen johtavat siittiösolujen rakenteelliset ja toiminnalliset vauriot näyttävät johtuvan ainakin suureksi osaksi muista yhteyksistä tärkeiksi tunnettujen monityydyttymättömien rasvahappojen puutteesta. Hyvin monissa tutkimuksissa etenkin sydän- ja verisuonitautien riskiä alentaviksi ja muun muassa silmäsairauksien ehkäisyssä sekä henkisten ominaisuuksien kehityksessä ja ylläpidossa elintärkeät omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä myös siittiösolun normaalille kehitykselle, osoittaa kokeellinen yhdysvaltalaistutkimus.

Illinoisin yliopiston professorin Manabu Nakamuran johdolla Biology of Reproduction -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin siittiöiden rakenteellista kehitystä koe-eläimillä, joilta puuttuu omega-3-rasvahappoihin lukeutuvan dokosaheksaeenihapon (DHA) synteesiä ohjaava geeni. Seurannan kohteina olivat siittiöiden lukumäärä, muoto, koko ja liikkuvuus sekä niiden kyky tunkeutua munasoluun, mikä on hedelmöitymisen edellytys.

Koe-eläimillä, joiden siittiöillä ei ollut lainkaan dokosaheksaeenihappoa, siittiöt eivät erilaistuneet tavanomaisesta pallomaisesta alkuvaiheesta akrosomin eli nuppimaisen ”pään” sekä pitkän siimamaisen takapään käsittäviksi, liikuntakykyisiksi soluiksi. Tärkeä osuus DHA:lla on akrosomille, jota ei lainkaan kehity, jos tuota välttämätöntä rasvahappoa ei ole käytössä.

DHA säätelee siittiön kehityksessä solun nuppimaisen pään erilaistumista ja kehitystä. Nuppi, joka sisältää muun muassa munasolun seinän ja kalvoston läpäisevät entsyymit, kehittyy erillisistä, entsyymejä sisältävistä rakkuloista. Jos DHA puuttuu solusta, rakkulat kyllä kehittyvät mutta eivät muodosta siittiön normaalia akrosomia. Seurauksena on siittiö, joka on täysin toimintakyvytön. Tällaisia sukusoluja kantavat koiraat ovat jokseenkin täysin hedelmättömiä.

Omega-3-rasvahapon merkityksen varmistivat kokeet, joissa geenimuunneltujen hiirten ravintoon annettiin riittävä DHA-lisäys. Tämän täydennyksen jälkeen siittiöt erilaistuivat täysin normaalisti.

Dokosaheksaeenihappo (DHA) on elimistölle välttämätön rasvahappo, jota eläimen aineenvaihdunta ei pysty rakentamaan. DHA:n jatkuva ja riittävä saanti ravinnosta on siten ainoa keino ylläpitää terveyttä – myös miehen lisääntymisterveyttä. Parhaita DHA:n lähteitä ovat runsasrasvaiset merikalat kuten lohet ja silakka. Omega-3-rasvahappoja sisältävissä kasvikunnan tuotteissa ei ole dokosaheksaeenihappoa riittävästi tyydyttämään normaalia tarvetta.

Mainokset