Avainsanat

, , , , , , , ,

Vihreä ilotulitus voi olla tulevaisuudessa ”vihreä” myös ilmanlaatuvaikutuksiltaan.

Värikkäiden ilotulitusten ikävä, joskin aliarvioitu haittapuoli on kirkkaiden paloreaktioiden aikana syntyvä haitallinen kemikaalien kuormitus. Eri värit saadaan aikaan eri alkuaineiden paloreaktioissa, ja ikävä kyllä jokseenkin kaikissa väri-ilotteluissa ilmakehään vapautuu haitallisia, usein jopa myrkyllisiksi todistettuja yhdisteitä. Yksi ongelmallisimmista väreistä on vihreä, joka on ilotulituksissa punaisia, keltaisia ja valkoisia sävyjä harvinaisempi. Vihreää väriä synnyttävissä pyroteknisissä reaktioissa keskeinen alkuaine on barium. Metallin käyttöä hillitsee kuitenkin tieto, että palamisprosessissa syntyy myrkyllisiä bariumyhdisteitä sekä useita luonnossa hitaasti hajoavia, monesti esimerkiksi syöpävaaraa lisääviksi tunnistettuja yhdisteitä.

Bariumia korvaaviksi ehdotetut vaihtoehdot ovat olleet liian kalliita tai kemiallisesti hankalia käsitellä tai niiden paloaika on liian lyhyt. Mutta viimein turvallinen ja taloudellinen vaihtoehto on löytynyt, ja jopa paremman värin aikaansaavasta alkuaineesta.

Nykyisiä valmisteita haitattomamman vaihtoehdon vihreisiin ilotulitteisiin ja esimerkiksi armeijan ja poliisin käyttämiin merkinantosoihtuihin tarjoaa boori, osoittaa Angewandte Chemie International Edition -tiedelehdessä julkaistu, Yhdysvaltain armeijan pyrotekniikan tutkimuskeskuksen tutkijan Jesse J. Sabatinin johdolla tehty ilmestynyt tutkimus. Erilaisissa hionta- ja muissa kulutusta vaativissa sovellutuksissa käytettävää boorikarbidia (B4C) ei ole käytetty pyroteknisissä valmisteissa, vaikka yhdiste palaa helposti ja hallitusti. Lisäksi yhdiste on helposti saatavaa ja halpaa.

Palaessaan korkeassa lämpötilassa boorikarbidi muodostaa kirkkaan vihreänä loistavaa booridioksidia (BO2), eikä paloreaktiossa synny myrkyllisiä savukaasuja. Hapettimena käytettiin kaliumnitraattia. Boorikarbidin etuna on myös paloreaktio, joka synnyttää bariumyhdisteitä kirkkaamman värin, ja lisäksi paloreaktio kestää jopa kauemmin kuin esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan tiukat vaatimukset edellyttävät (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/anie.201007827/abstract

 

Mainokset