Avainsanat

, , , , , , , , ,

Patagoniannandu (Rhea pennata, aikaisemmin Rhea darwinii) elää uhanalaisena Etelä-Amerikassa. Kuva: Wikimedia.org.

Patagoniannandu (Rhea pennata, aikaisemmin Rhea darwinii) elää uhanalaisena Etelä-Amerikassa. Kuva: Wikimedia.org.

Evoluutioteoriastaan maailmankuuluksi noussut ja luonnontieteen suurimpiin nimiin varsinkin Lajien synty -kirjansa ansiosta luettava Charles Darwin oli aktiivinen tutkija, joka haki tärkeimmät aineistonsa kaukomaille suuntautuvilla matkoillaan. Galapagos-saarten eliöstön osuus evoluutioteorian synnyssä on keskeinen, ja HMS Beaglella tehdyllä vuosikausia kestäneellä purjehduksilla tutkija löysi ja kuvasi paljon aikaisemmin tuntemattomia eliölajeja. Tuon maineikkaan, kaikkiaan noin viisi vuotta kestäneen purjehduksen ajasta Darwin vietti HMS Beaglella vain noin 18 kuukautta, ja muun ajan mies vaelteli Etelä-Amerikan mantereella, kertoo Times Higher Education -lehti.

Matkalla kohti etelää Brasiliasta Argentiinaan Charles Darwin näki luonnossa suurikokoisia, lentokyvyttömiä lintuja. Hän piti havaintoaan ainutlaatuisena ja oletti linnun olevan tuntematon laji. Darwin ei kuitenkaan milloinkaan onnistunut saamaan kiinni yhtään tuon lajin edustajaa. Mutta Beaglen miehistö onnistui. Yksi lintu ammuttiin ja syötiin aluksella joulupäivälliseksi vuonna 1833. Tuosta ateriasta sai alkunsa historiaan jäänyt kuvaus edelleen Etelä-Amerikassa asuvasta nandu-suvun linnusta.

Lintu, jonka tieteenhistoriallista merkitystä miehistö ei aavistanut, syötiin, eikä Darwinkaan tiennyt mitä tapahtui. Tutkija kirjoittaa Journal of Researches -julkaisussa, että lintu keitettiin ja syötiin, ennen kuin havahduin. Onneksi luiden lisäksi pää, kaula, siivet sekä paljon suurista sulista ja ihosta säästettiin.

HMS Beaglen miehistön syömän, sittemmin tieteelle uuden nandulajin mallina olleen linnun luuranko on nyt Cambridgen yliopiston Eläinmuseossa.

Linnun osat lähetettiin Englantiin, jossa näistä saatiin kootuksi lähes täydellinen näyteyksilö. Tieteelle uudeksi lajiksi linnun kuvasi ja nimesi lintutieteilijä John Gould vuonna 1837. Lintu sai nimen Rhea darwinii. Myöhemmin kuitenkin paljastui, että kyseinen laji oli löydetty ja kuvattu jo aikaisemmin. Ranskalaistutkija Alcide d’Orbigny oli antanut lajille nimen Pterocnemia pennata. Mutta tieteessä aikaisempia havaintoja tarkastetaan ja täydennetään, ja muutoksia kirjauksiin tehdään usein. Darwinin havaitsema lintu on todellakin tieteen suurmiehen alkuperäisen tulkinnan mukaan nandu-suvun edustaja. Vuonna 2008 linnun sukunimi Pterocnemia hylättiin ja siirrettiin virallisesti Rhea-sukuun. Lajin suomenkielinen nimi on patagoniannandu. Beaglen retkikunnan alkuperäisen nandun luuranko on nykyisin Cambridgen yliopiston Eläintieteen museossa.

Patagoniannandu on suurikokoinen, lentokyvytön lintu, jonka korkeus on 90–100 senttimetriä ja paino 15–25 kiloa. Laji on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) Punaisessa kirjassa luokiteltu lähes uhanalaisten lajien ryhmään.

Mainokset