Avainsanat

, , , , , , , ,

Krapula-aamu on vain osa runsaan alkoholinkäytön haitoista. Juomisen seurauksena elimistön kyky vastustaa bakteeri- ja virustauteja vastaan heikkenee.

Alkoholi voi sekoittaa juojansa pään lisäksi myös koko kehon kyvyn taistella ulkopuolisia vihollisia, mikrobien levittämiä tartuntatauteja vastaan. Yhdysvaltalaisessa kokeellisessa tutkimuksessa alkoholille altistetut immuunipuolustuksesta vastaavat veren valkosolut, monosyytit, menettivät merkittävän osan kyvystään vastustaa ja tuhota viruksia.

Massachusettsin yliopiston tutkijan Maoying Pangin johdolla BMC Immunology -tiedelehdessä julkaistussa kokeessa ihmisen monosyyttisoluja altistettiin alkoholimäärälle, joka vastaa keskikokoisen ihmisen veressä olevaa alkoholipitoisuutta henkilön juotua viikon ajan päivittäin 4–5 alkoholiannosta. Sekä alkoholille altistettuja että vertailuryhmän soluja, joilla ei ollut mitään kosketusta alkoholiin, altistettiin kemikaaleille, jotka jäljittelevät viruksen aiheuttamaa hyökkäystä. Alkoholin vaikutusta arvioitiin mittaamalla immuunipuolustuksen toimivuutta osoittavan interferonin (interferonin molekyylityyppi 1) tuotantoa ulkopuolisen altistuksen jälkeen.

Keinotekoisen virushyökkäyksen tapahduttua riskirajat ylittävälle alkoholimäärälle altistuneet monosyytit tuottivat immuunipuolustuksen tehoa osoittavaa interferonia vain neljänneksen määrästä, jota ”raittiit” valkosolut tuottivat samanlaisen vihollishyökkäyksen jälkeen. Bakteerihyökkäystä simuloivan altistuksen seurauksena alkoholikäsiteltyjen monosyyttien interferonituotanto jäi vain puoleen vertailuryhmän solujen vastaavista arvoista. Lisäksi nämä solut alkoivat tuottaa runsaasti tulehduksia aiheuttavaa yhdistettä, jonka tiedetään suurina pitoisuuksina vahingoittavan elimistön soluja.

Mainokset