Avainsanat

, , , , , , ,

Mansikoissa on tehoaineita, jotka näyttävät ainakin eläinkokeiden perusteella suojaavan mahakatarrilta ja ja muilta mahan limakalvon vaivoilta.

Samppanja ja mansikat tunnetaan hienoimpien juhlahetkien nautintona, eikä nautinto jää yksin henkiseen hyvinvointiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan mansikoiden syöminen vähentää haittoja, joita alkoholi aiheuttaa nisäkkään mahan limakalvoille. Alkoholi lisää monen muun ulkoisen, syötynä tai juotuna tulleen ärsykkeen tavoin mahan limakalvoja vahingoittavia solujen hapettumisreaktioita. Limakalvohaavoista voi kehittyä muun muassa mahakatarri tai mahahaava. Vaurioita voi estää tai vähentää antioksidanteilla eli hapettumisreaktioita estävillä lääkkeillä tai ravintoaineilla. Mansikoissa noita antioksidanttisia ominaisuuksia näyttää olevan runsaasti, osoittaa vast’ikään ilmestynyt espanjalais-italialais-serbialaistutkimus.

Italialaisen, Anconan kaupungissa sijaitseva Università Politecnica delle Marche -yliopiston tutkijan José M. Alvarez-Suarezin johdolla Plos ONE -tiedelehdessä (Public Library of Science, ONE) julkaistussa eläinkokeessa kolmesta mansikkalajikkeesta saatua uutetta syötettiin laboratoriorotille, joista osa sai päivittäin annoksen absoluuttista alkoholia. Koe-eläimet jaettiin kuuteen ryhmään, jossa kaikkia kolmea mansikkalajiketta tutkittiin erikseen. Alkoholin osuutta mahavaurioihin ja mansikan mahdollista vaikututusta limakalvojen kuntoon verrattiin eläimillä, jotka saivat joko niin kutsuttuna positiivisena kontrollina kverketiiniä tai jotka oivat pelkästään normaalin ruokinnan varassa. Alkoholia saanut ryhmä sai päivittäin absoluuttista alkoholia yhden millilitran 10 vuorokauden ajan. Mansikkauutetta jyrsijät saivat pari viikkoa ennen tutkimuksen alkua ja kokeen aikana päivittäin 40 milligrammaa eläimen painokiloa kohti. Annos vastaa määrää, jossa 70-kiloinen ihminen söisi 500 grammaa tuoreita mansikoita päivässä.

Päivittäisen annoksen absoluuttista alkoholia saaneille eläimille kehittyi tutkimusjakson aikana niin paljon limakalvovaurioita, että ne kattoivat 22.3 prosenttia happoja ja pepsiiniä erittävän mahan pinnasta. Mansikkauutteita saaneilla koeryhmän jäsenillä vastaava vaurioituneen mahapinnan osuus oli vain 3.1 prosenttia. Mansikan tehoaineiden nauttiminen ennen alkoholialtistamista vähensi siten mahan vaurioita 87 prosentilla. Kverketiiniä, jonka mahan limakalvoja suojaava vaikutus on tunnettu, saaneilla alkoholiryhmän rotilla limakalvovauriot olivat lähes yhtä harvinaisia kuin mansikkaa nauttineilla kumppaneillaan. Positiivisen kontrollin ryhmän jäsenille kehittyi limakalvovaurioita 79 prosenttia vähemmän kuin suojaamattomille, alkoholia saaneille muitta ilman suojayhdisteitä jääneille nisäkkäille.

Uutteiden tehon paikantaminen mansikan antosyaani-väriaineisiin varmistui tilastollisessa aineiston käsittelyssä. Antosyaanipitoisuuden ja limakalvovaurioiden estämisen välillä todettiin erittäin merkitsevä korrelaatio.

Mansikoiden kyky suojata mahan limakalvoja perustuu ravinnon sisältämien yhdisteiden antioksidanttiseen vaikutukseen. Tärkeiksi tutkijat osoittavat antosyaaniväriaineiden yhdisteet. Antioksidantit vaikuttavat myönteisesti suoraan estämällä herkästi reagoivien niin kutsuttujen vapaiden radikaalien toimintaa. Lisäksi mansikkauutteiden tarjoamaa suojaa mahan limakalvoille tuli myös epäsuorasti. Haitallisia hapettumisreaktioita estävien entsyymien kuten katalaasin ja superoksididismutaasin pitoisuudet ja aktiivisuudet olivat mansikoita saaneilla eläimillä merkittävästi paremmat kuin vertailuryhmän jäsenillä.

Mansikoiden tehoaineiden myönteisien vaikutusten todellinen merkitys on varmasti paljon suurempi kuin vain alkoholihaittojen ilmeinen vähentäminen. Tavoitteena on eristää ja tunnistaa mansikoista ne kemialliset yhdisteet, jotka todella antavat suojaa limakalvoille.

Näiden yhdisteiden tarkka tunteminen voisi johtaa tehokkaiden lääkeaineiden kehittelymahdollisuuksiin kaikkia mahan vaarallisia vaivoja vastaan, mansikkakokeen tehneet tutkijat muistuttavat. Mahakatarria ja muita limakalvojen vaurioita aiheuttavat alkoholin ja muiden haitallisten ravinto- tai vierasaineiden lisäksi muun muassa monet ei-steroidiset särkylääkkeet, virukset sekä mahahaavan synnyssä tärkeää Helicobacter pylori -bakteeria vastaan käytettävät lääkkeet.

Mainokset