Avainsanat

, , , , , , ,

Ilmastonmuutos on Alppien lomakeskuksille kaksiteräinen miekka: Lumen ja jäätiköiden väheneminen vie hiihtoturisteja,mutta kesähelteitä pakenevien vierailijoiden määrät lisääntyvät.

Maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen näkyvimmät merkit, merien ja vuoristojen ikuisina pidettyjen jäätiköiden sulaminen ja lumipeitteisen ajan lyheneminen, ennustavat heikkoja aikoja talviurheilukeskuksille. Toki esimerkiksi laskettelurinteitä voidaan pitää hiihtokunnossa keinolumella, mutta kesäisen viheriöivät maisemat rajoittavat talviharrastukset vain erityiskohteisiin. Kuten Suomessakin, kesäaika on hiihtoon ja lasketteluun painottuvien loma- ja käyntikohteiden hiljaista ja taloudellisesti vaikeaa aikaa. Ilmastonmuutos, varsinkin rasittavan kuumien ja jopa hengenvaarallisten hellekausien kiistaton yleistyminen näyttää koituvan eduksi ainakin Alppimaiden lomakeskuksille, osoittaa tuore sveitsiläistutkimus.

Sveitsin valtiollisen metsiin, lumeen ja maisemin keskittyvän tutkimuslaitoksen (WSL) tutkijat Gaëlle Serquet ja Martine Rebetez ja esittävät Climatic Change -tiedelehdessä katsauksen 40 Alpeilla sijaitsevan lomakeskuksen kävijämäärien ja ilman lämpötilojen suhdetta kuumina kesäkuukausina. Vuoriston ulkopuolisten alavampien alueiden lämpötilojen vaikutus näkyy kävijämäärissä selvästi. Paahtavan kuuman keskikesän hellepäivinä suuret ihmisjoukot hakeutuvat tukahduttavista kaupungeista vuoriston lomakeskuksiin hakemaan siedettävimpiä oloja.

Lyhytaikaiset, kuumuuteen tuskastuneiden ihmisten äkkipäätökset lähteä lyhyelle viilennysmatkalle Alpeille ovat tavallisia kesäkuussa ja elokuun lopulla. Äkkipäätä ajatellen tuntuu yllättävältä, että heinäkuun sydänkesän aikana vastaavat lyhyet, mutta kuitenkin ainakin yhden yöpymisen käsittävät, vuoristovierailut ovat vähäisempiä. Mutta selitys on looginen: Keski-Euroopassa varsinainen lomakausi on heinäkuussa ja elokuun alkupuoliskolla. Tämän ajankohdan ajankäyttö ja lomasuunnitelmat on usein lyöty lukkoon jo paljon aikaisemmin, ja ihmiset ovat tuolloin ehkä muualla kuin kotonaan.

Hellepakolaisten impulsiivista päätöksentekoa korostaa myös havainto, jonka mukaan lähellä kaupunkeja sijaitsevat vuoriston matkailukohteet saavat eniten lyhytaikaisia vieraita nimenomaan kuumien hellepäivien iskiessä. Keski-Eurooppaan. Tulevaisuus on Serquetin ja Rebetezin mukaan varsin valoisa Alppien alarinteillä sijaitseville lomakohteille, jotka keräävät sitä enemmän hiihtokauden ulkopuolisen ajan turisteja, mitä kuumemmiksi kesät muodostuvat. Ja kaikki merkit viittaavat siihen, että kesät ovat jo muuttuneet ja muuttuvat lähitulevaisuudessa yhä kuumemmiksi (Tuhoisat helteet yleistyvät, vaikka ilmansuojelun tavoitteet toteutuisivat, Tiedebasaari 15.9.2011).

Mainokset