Avainsanat

, , , , ,

"Mykkä kuin kala" -sanonta ei pidä paikkaansa ainakaan piraijan kohdalla.

Terävistä hampaistaan kuuluisat, trooppisissa vesissä elävät piraija-kalat ovat ajoittain hyvin äänekkäitä otuksia, osoittaa tuore belgialaistutkimus. Jo aikaisemmin on tiedetty, että ahnaiksi lihansyöjiksi tunnettavat piraijat ääntelevät joutuessaan esimerkiksi ihmisen pyydystämäksi. Mutta uuden tutkimuksen mukaan piraijalla on kolme erilaista, erilaisissa elämäntilanteissa käytettävää taistelunhalua ilmaisevaa ääntelytyyppiä.

Liègen yliopiston tutkijan Sandie Millotin johdolla Journal of Experimental Biology -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa belgialaisasiantuntijat tarkastelivat piraijoja akvaario-oloissa, joissa kaloja seurattiin sekä filmikameran että vedenalaisia ääniä rekisteröivien hydrofonien avulla. Tutkijaryhmä seurasi piraijaryhmän käytöstä akvaariossa, kun kalat kilpailivat ravinnosta. Hyvin syöneet piraijat uiskentelivat ympäriinsä rauhallisesti ja ääntelemättä. Pientä toisten yksilöiden näykkimistä kuitenkin harrastettiin, ja vieraita tulijoita kuten tutkijan sormia purtiin voimakkaasti – kokeen tekijöiden sairaalakäynteihin johtaneisiin vammoihin saakka.

Kokeen ideana oli verrata samanaikaisesti tehtyjä filmiä ja ääninauhaa ja yhdistää erilaiset altaassa nähdyt tapahtumat tiettyihin ääniin. Valtaosan ajasta piraijat ovat äänettömiä, mutta ristiriitatilanteen kohdatessaan kalat alkoivat äännellä vahvasti. Aggressiivisuutta osoittava käytös konkreettisessa kilpailutilanteessa aiheutti haukahduksia muistuttavia, äänekkäitä murahduksia. Muissa tilanteissa saatiin selville, että kaloilla on muitakin ääniä.

Tapellessaan lajikumppaniensa kanssa tarjolla olevasta ravinnosta tai piirittämällä uiden kilpailijan ympärillä piraijan ääni on rummutuksen kaltaista, lyhyitä iskuja sisältävää. Sosiaaliseen kanssakäymisen kuuluvaa lajitoverien näykkimistä harrastaessaan piraijat kommunikoivat ”lempeämmin” hampaiden avulla aikaansaadulla, kurnutuksen kaltaisella ääntelyllä.

Erilaisten äänten syntymekanismi oli luonnollisesti aikaisemmin tuntematon, koska itse äänivalikoimaakaan ei ollut havaittu. Ainoa aikaisemmin tunnettu piraijan ääni, aggressiivisissa tilanteissa ilmenevä ääni syntyy uimarakkoon liittyvien lihasten toiminnan seurauksena. Mutta sitä ei tiedetty, miten ääni uimarakosta syntyy. Tätä belgialaistutkijat selvittivät kokeellisesti ärsyttämällä keskeisiä lihaksia ja seuraamalla uimarakon eri osien reaktioita. Paljastui, että lihastyön aikaansaama uimarakon värähtely loppui välittömästi, kun lihasrasitus lopetettiin. Uimarakkoon ei jäänyt minkäänlaista jälkikaiuntaa ja värähtelyä.

Koe vahvisti, että uimarakon värähtelyominaisuuksilla ei ole osuutta äänen laatuun.  Piraijan äänen voimakkuus ja laatu riippuvat yksinomaan lihasten supistumistahdista ja -voimasta.

Mainokset