Avainsanat

, , , , , ,

Lajike on tomaatin ravintoarvojen määrääjänä tärkeämpi tekijä kuin kasvatusmenetelmä.

Luonnonmukaisesti viljeltyjen elintarvikkeiden suosio on vahvassa myötätuulessa, kun kuluttajien ovat alkaneet arvostaa ja vaatia entistä terveellisempiä, puhtaampia ja ympäristöä vähemmän kuormittavaa ruokaa. Luomuelintarvikkeiden tuotanto on ainakin vielä selvästi perinteisen maatilatalouden volyymejä pienempää, mikä merkitsee hyvin työvaltaisessa elinkeinossa korkeita kustannuksia. Luonnonmukaiset elintarvikkeet ovatkin kuluttajille kalliimpia ostettavia kuin tavanomaisen tuotannon kautta myyntiin tulleet vastaavat tuotteet.

Yhä useammat kuluttajat ovat valmiita tuon lisähinnan maksamaan. Kyselyissä luomun suosimisen tärkeimmäksi perusteeksi mainitaan useimmiten ruoan puhtaus ja terveellisyys. Siitä, ovatko luomutuotteet laadultaan parempia kuin perinteisesti tuotetut, on julkisuudessa ja myös tieteellisessä kirjallisuudessa paljon keskenään vastakkaisia näkemyksiä osoittavia esimerkkejä. Tuore kolumbialais-espanjalainen tutkimus vertaa eri tavoin kasvatettujen tomaattien ravintoaineiden eroja ja yhtäläisyyksiä. Tulos on luomun nimiin vannoville pettymys.

Universidad Nacional de Columbia -yliopiston tutkijan Luis Eduardo Ordóñez-Santosin johdolla International Journal of Food Science & Technology -tiedelehdessä julkaistussa selvityksessä verrattiin kahden tomaattilajikkeen (Llado ja Antillas) ravintoarvoja perinteisin menetelmin ja luonnonmukaisesti kasvatetussa tuotannossa. Tutkimuksessa analysoitiin kivennäisaineista kalium, kalsium, natrium, rauta, mangaani ja kupari sekä orgaanisista yhdisteistä lykopeeni, beetakaroteeni, askorbiinihappo eli C-vitamiini, omenahappo, sitruunahappo sekä fenoliyhdisteiden kokonaismäärä. Yleistäen tuloksista voi sanoa, analyysitulosten perusteella ei voi erottaa kasvatustapojen vaikutusta tomaatin ravintoarvoihin. Yksittäisissä ravinteissa kyllä löytyi vähäisiä eroja. Viljelytavan vaikutus havaittiin vain mangaanin ja askorbiinihapon pitoisuuksissa, ja tämäkin ero havaittiin vain toisessa tutkitussa lajikkeessa.

Kaikissa tutkituissa kivennäisaineissa ja orgaanisissa ravintoaineissa lajikkeiden väliset erot olivat suuremmat kuin viljelytapojen aiheuttamiksi tulkitut erot. Johtopäätöksenään tutkijat toteavat, että tärkein tomaatin ravintoarvon määrääjä on lajike. Luomutomaatit ja tavanomaisesti tuotetut tomaatit ovat samanarvoisia, jos maaperän ravinnetalous on kunnossa.

Mainokset