Avainsanat

, , , , , , , , ,

Raskauden aikainen äidin ruokavalio on tärkeä myös tulevan lapsen terveydelle. Monista eduistaan kuuluisat omega-3-rasvat vähentävät lapsen allergiariskejä.

Jo pitkään on tiedetty, että naisen raskausajan elintavoilla, etenkin ruokavaliolla – on suuri merkitys tulevan lapsen fyysiseen ja henkiseen kehitykseen. Eri ravintotekijöiden osuutta tai vaikutusmekanismeja ei täysin tunneta, mutta uutta tietoa saadaan jatkuvasti. Hyviksi ravintolähteiksi tiedettävien monityydyttymätömien omega-3-rasvahappojen edut fyysisen kehityksen parantajana on todistettu monissa epidemiologisissa tutkimuksissa. Näyttöä on saatu myös näiden etenkin rasvaisesta kalasta ja pähkinöistä saatavien rasvojen hyödyistä henkisen kehityksen varmentajana. Uusi ranskalaistutkimus lisää raskauden aikana nautittujen omega-3-rasvojen hyötyihin myös tulevan lapsen allergiariskin pienentymisen.

INRA-tutkimuslaitoksen tohtori Gaëlle Boudryn johdolla The Journal of Physiology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa omega-3-rasvahappojen muuttavan lapsen suoliston rakennetta tavalla, joka lisää immuunipuolustuksen tehoa ja vähentää tai kokonaan estää allergia aiheuttavien yhdisteiden haitallisia vaikutuksia. Tulokset on saatu eläinkokeissa, mutta tutkijoiden mukaan esimerkiksi pikkupossujen suoliston rakenne ja toiminta ovat niin lähellä ihmisten vastaavia, että tulokset lienevät luotettavasti sovellettavissa myös ihmiseen.

Äidin nauttimien omega-3-rasvojen ansiosta jälkeläisen suoliston solujen läpäisykyky muuttuu. Tämän seurauksena suolistoon tulevat bakteerit ja muut vieraat ainekset pääsevät suolen seinämien läpi yhteyteen verenkierron kanssa. Tämä puolestaan johtaa siihen, että jo vastasyntyneen elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita näitä vieraita tunkeutujia vastaan. Kehitys on täysin normaali ja tapahtuu kaikilla, mutta ranskalaistutkimuksen perusteella jo sikiöaikana omega-3-rasvoja – kokeessa pellansiemenöljyä – saaneilla immuunipuolustus kehittyy tavanomaista nopeammin ja vahvemmin, mikä antaa suojaa erilaisia allergioita vastaan, Boudry ja kumppanit päättelevät.

Mainokset