Avainsanat

, , , , , , , , ,

Kaikki pähkinät ovat erinomaista, paljon proteiineja sisältävää ravintoa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan saksanpähkinät ovat tehokkaita rintasyöpäriskin alentajia. Kuva: Kai Aulio.

Kaikki pähkinät ovat erinomaista, paljon proteiineja sisältävää ravintoa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan saksanpähkinät ovat tehokkaita rintasyöpäriskin alentajia. Kuva: Kai Aulio.

Ravinnon ja syöpäsairauksien välillä on monia, usein vastakkaisiakin vaikutuksia. Paljon antioksidantteja sisältävien kasvisten tai rasvaisen kalan syömisen tiedetään vähentävän sairastumisriskejä. Toisaalta listoilla on lukemattomia ruoka- ja nautintoaineita, joiden käytön tiedetään lisäävän syöpäriskiä. Positiivisiin ravintoaineisiin kuuluvat paljon rasvoja sisältävät pähkinät. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan reilusti saksanpähkinää sisältävä ruokavalio vähentää rintasyövän ilmaantumisen riskiä merkittävästi.

Marshall-yliopiston tutkijan Elaine Hardmanin johdolla Nutrition and Cancer -tiedelehdessä julkaistussa kokeessa koe-eläimille annettiin tavanomaista tai saksanpähkinöillä terästettyä ravintoa koko elinkaaren aikana – sikiökauden aikaisesta äidin ravinnosta imetysajan sekä myöhemmän kasvu- ja aikuistumisvaiheen ravinnonkäyttöön.

Kokeen tulos oli selkeä: Runsaasti muun muassa sydän- ja veristuonitautien ehkäisyssä tärkeitä monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja sisältävää saksanpähkinää säännöllisesti nauttineilla esiintyi rintasyöpää vähemmän kuin vertailuryhmän jäsenillä. Rintasyövän ilmaantumisen todennäköisyys oli vertailuryhmän jäsenillä yli kaksi kertaa suurempi kuin saksanpähkinää säännöllisesti syöneillä. Lisäksi syöpään sairastuneilla pähkinäryhmän jäsenillä kasvaimia oli määrällisesti vähemmän ja ne olivat pienempiä kuin vertailuryhmän edustajilla. Kokeessa eläimille annettu saksanpähkinämäärä vastasi keskikokoisen ihmisen ruokavalioon suhteutettuna määrää noin 56 grammaa päivässä.

Tutkijat pitävät tulosta erittäin lupaavana etenkin siksi, että käytetyt koe-eläimet olivat geenimuuntelun kautta poikkeuksellisen helposti rintasyöpään sairastuviksi jalostettua kantaa. Myönteisen vaikutuksen todellista aiheuttajaa tällainen koe ei kuitenkaan paljasta. Kyse voi olla yhtä hyvin siitä, mitä ruokaan lisätään kuin siitäkin, mitä ravinnosta otetaan pois.

Hardmanin ja kumppanien kokeessa paljon omega-3-rasvoja sisältävien saksanpähkinöiden ”tieltä raivattiin pois” muita rasvoja, jotta kahden ryhmän jäsenet saivat mahdollisimman vertailukelpoista ravintoa. Saksanpähkinän hyvät ominaisuudet eräiden syöpätyyppien ennaltaehkäisyssä on kuitenkin todettu aikaisemminkin. Taustalla on silti varmasti muutakin kuin omega-3-rasva, sillä sen määrän lisäys ei riittänyt selittämään kaikkea rintasyövän ehkäisyssä saatua tulosta. Kokeen kuluessa havaittiin muun muassa, että E-vitamiinin lisääminen ruokavalioon vaikutti myönteisesti rintasyöpätapausten vähentämisessä. Joka tapauksessa koe osoitti saksanpähkinöiden säännöllisen nauttimisen muuttavan myönteisesti useiden niin hiirillä kuin ihmisilläkin rintasyöpään vaikuttavien geenien toimintaa.

Mainokset