Avainsanat

, , , , , , ,

Potilas, hoitaja ja lääkäri ovat kaikki bakteerien kantajia. Sairastumisriskien tunnistaminen ja hyvä hygienia pitävät mikrobit kuitenkin kurissa.

Terveydenhuollon suurimpia uhkakuvia on tehokkaimmillekin nykylääkkeille vastustuskykyisten bakteerien pesiytyminen sairaaloihin ja muihin hoitopaikkoihin. Meilläkin tietyiltä  alueilta ja/tai hoitolaitoksista tulleilta potilailta otetaan näytteet mahdollisen bakteeri-infektion varmistamiseksi. Viime vuosina eniten huolta  niin Suomessa kuin muuallakin on aiheuttanut metisilliini-antibiootille vastustuskykyisen Staphylococcus aureus –bakteerin (MRSA) salakavala tunkeutuminen hoitotiloihin. MRSA on vaarallinen erityisesti vanhuksille ja heikossa fyysisessä kunnossa oleville potilaille. Ulkopuolelta tulevat potilaat eivät kuitenkaan ole ainoita bakteerien kantajia. Tuoreen israelilaisen tutkimuksen mukaan useammalla kuin joka toisella hoitajalla ja lääkärillä on vaatteissaan mahdollisesti tauteja aiheuttavia bakteereja, myös vakavimpia vastustuskykyisiä kantoja.

Jerusalemilaisen Hebrew-yliopiston tutkija Yonit Wiener-Wellin johdolla  American Journal of Infection Control –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin 75 sairaanhoitajan ja 60 lääkärin vaatetuksesta löytyvät mikrobit länsimaiset normit täyttävässä, hygieniatasoltaan hyväksi tunnustetussa, 550 vuodepaikan sairaalassa. Osanottajien työpuvuista otettiin tavanomaiseen bakteerikasvatusalustaan näytteet puvun mahan seudulta, hihojen suista ja taskuista.

Tutkituista näytteistä mahdollisesti tauteja aiheuttavia, patogeenisia bakteereja löytyi 65 prosentissa hoitajien ja 60 prosentissa lääkärien puvuista. Vaarallisimmaksi arvioitua MRSA-bakteeria löytyi 21 hoitajan ja kuuden lääkärin vaatteista.

Tulos kuulostaa dramaattisemmalta kuin se todellisuudessa on. Mutta uudet löydöt osoittavat, että parhaissakin oloissa on aina sellaisia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sairastumisia. Kunnolla hoidettu käsihygienia on edelleen avain infektioiden kurissa pitämisen, tutkijat muistuttavat. Hutiloinnista sairaalahenkilökuntaa ei voi syyttää. Tutkimukseen osallistuneista hoitajista ja lääkäreistä 58 prosenttia vakuutti vaihtavansa työvaatteet vastapestyihin joka päivä ja 77 prosenttia henkilökunnasta vakuutti työvaatetuksen olevan hygienialtaan erinomaisessa tai ainakin riittävän kelvollisessa kunnossa.

Mainokset